Aktuelno iz kulture

Oglasio se student koji je pojeo bananu sa umetničke instalacije i izneo svoje objašnjenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2023

-

15:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Student koji je pre nekoliko dana demonstrativno pojeo deo konceptualne postavke italijanskog umetnika Mauricija Katelana pod nazivom "Komedijaš" (2019) u Lium muzeju umetnosti u Seulu izjavio je da bi i "oštećivanje umetničkog dela moglo da se na neki način interpretira kao umetnost".

No Huin-su, koji je pojeo bananu zalepljenu za zid u okviru tog dela, a zatim uredno ponovo zalepio koru na njeno mesto, izjavio je za lokalne medije da je Katelanov rad protumačio kao pobunu protiv određenog autoriteta.

"Treba da postoji pobuna protiv pobune", rekao je student za korejski KBS.

Katelan je, inače, u međuvremenu saznao za incident i rekao da postupak Huin-sua "ne predstavlja nikakav problem".

Instagram.com/리움 미술관

 

Podsećamo, Katelanovo umetničko delo iz 2019. godine, zapravo je sveža banana pričvršćena na zid lepljivom trakom, a kao delo konceptualne umetnosti sastoji se od sertifikata o autentičnosti sa detaljnim dijagramima i uputstvima za pravilno prikazivanje u javnosti.

Delo je svojevremeno prodato za 120 miliona dolara, iako se banana u njemu mora menjati na svaka dva do tri dana.

Inače, nakon što je No Huin-su pojeo deo "Komedijaša", uprava muzeja je kasnije postavila novu, svežu bananu, a saopšteno je da za svoj postupak neće snositi nikakve posledice.

Ovo nije prvi put da se neko osmeli da pojede bananu u ovom Katelanovom konceptualnom delu. Tokom prvog izlaganja na Art Basel izložbi u Majami Biču 2019. umetnik performansa Dejvid Datuna takođe je pojeo voćku, a svoj performans nazvao "Gladni umetnik". 

Komentari (0)

Kultura