Aktuelno iz kulture

Američki sud odlučio: Ed Širan nije povredio autorska prava Marvina Geja

Komentari

Autor: BBC

04/05/2023

-

19:26

Američki sud odlučio: Ed Širan nije povredio autorska prava Marvina Geja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ed Širan nije kopirao Marvin Gaie's "Let's Get It On" kada je komponovao "Thinking Out Loud", presudio je američki sud. Britanski kantautor je negirao da je ukrao elemente pesme za svoj svetski hit iz 2014.

Naslednici zaostavštine Marvina Geja su tvrdili da im Širan, Vorner mjuzik grupa i Soni mjuzik pablišing duguju novac zbog kršenja autorskih prava. Širan je navodno na suđenju u Njujorku rekao da će odustati od muzičke karijere ako bude proglašen krivim. 

"Ako se to desi, gotov sam, prestajem" rekao je kada su ga pitali o tome koliko mu je suđenje na saveznom sudu na Menhetnu zadalo muka, piše BBC.

Tokom građanskog suđenja Širan je pevao i svirao delove "Thinking Out Loud" na gitari. 

Rekao je da je pesmu napisao kod kuće u Engleskoj sa svojom prijateljicom Ejmi Vedž, i da su ga inspirisali baka i deda i nova romantična veza koju je upravo započeo. Širanov advokat, Ilen Farkas, rekla je porotnicima da su sličnosti u progresijama akorda i ritmovima dve pesme "abecede muzike". "Ovo su osnovni muzički gradivni blokovi koje tekstopisci sada i zauvek moraju  slobodno da koriste, ili ćemo svi mi koji volimo muziku biti siromašniji zbog toga", rekla je Farkas.

Kejša Rajs, koja je predstavljala naslednike Gejevog koscenariste Eda Taunsenda, izjavila je da njeni klijenti ne tvrde da poseduju osnovne muzičke elemente, već "način na koji su ti zajednički elementi jedinstveno kombinovani." 

"Gospodin Širan računa na vas da ćete biti veoma, veoma oduševljeni njegovim komercijalnim uspehom", rekla je ona, pozivajući porotnike da koriste svoj "zdrav razum" da odluči da li su pesme slične.

Prošle godine Širan je dobio bitku za autorska prava na Višem sudu u Londonu zbog svog "Shape of you" iz 2017.  Širan se takođe suočava sa tužbama zbog "Thinking Out Loud" kompanije u vlasništvu investicionog bankara Dejvida Pulmana koja ima autorska prava na pesmu Geja. Godine 2015. naslednici Marvina Geja su dobili presudu od 5,3 miliona dolara na osnovu tužbe u kojoj se tvrdi da je pesma Robina Tika i Farela Vilijamsa "Blurred Lines" kopirala "Got to Give It Up" velikog muzičara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura