Aktuelno iz kulture

Kako je TikTok postao moćna muzička platforma na kojoj čak i zvezde predstavljaju svoje nove pesme

Komentari

Autor: Euronews

21/04/2023

-

08:44

Kako je TikTok postao moćna muzička platforma na kojoj čak i zvezde predstavljaju svoje nove pesme
Tanjug/AP/Michael Dwyer - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

TikTok je najbrže rastuća društvena mreža svih vremena, koja je 2021. premašila broj od milijardu korisnika širom sveta. Iako je zbog nedovoljne bezbednosti podataka njenih korisnika već dugo na udaru kritika, postala je jedna od ključnih platformi za današnju muzičku scenu.

Ranije ove godine, Euronews je pisao da je TikTok za Generaciju Z primarni izvor informacija, a i glavni alat uz pomoć kog otkrivaju novu muziku. Na toj platformi mlađe generacije su deleći popularne klipove iz poslednje sezone Netfliksove serije "Stranger Thigs" saznali za Kejt Buš i Metaliku. Takođe, prema podacima te kompanije, prošle godine je deset od dvanaest singlova sa top lista u Velikoj Britaniji imalo svoj trenutak viralnosti na TikToku, što važi i za 13 od 14 pesama koje su zauzele prvo mesto na Bilbordovoj Hot 100 listi. 

I izvođači sada koriste platformu u realnom vremenu, kako bi uvećali svoju bazu obožavalaca i predstavili novu muziku. Ed Širan je tako svoju poslednju pesmu "Eyes Closed" objavio prvo za svoju TikTok publiku i, očekivano, odmah osvojio top liste u Britaniji. 

 

 

Ideja je da TikTok zajednica "usvoji" neku pesmu i počne da je koristi kao muzičku podlogu za svoje video sadržaje, a na taj način mnogi umetnici uspeli su da izađu iz anonimnosti i postanu čak svetski poznati.

"Na TikToku, umetnici mogu da se direktno povežu sa fanovima, pruže im uvid u njihov život iza kulisa, urade duet sa drugim kreatorima i najave novu muziku", objašnjava Lusi Benlou, menadžerka odeljenja za partnerstva sa muzičkim kućama.

"Takav odnos ogleda se u tome što fanovi koji vole njihov zvuk koriste njihovu muziku u svojim videima, pokreću nove trendove ili stvaraju svoje remikse, što na kraju pokreće otkrivanje muzike i uspeh van platformi", dodaje Benlou za Euronews.

Širan nije prva zvezda koja je iskoristila svoju popularnost preko TikToka - prošlogodišnji predstavnik Velike Britanije na Evroviziji Sem Rajder, svoju muzičku karijeru započeo je upravo na toj platformi. Kada su drugi umetnici poput Ališe Kiz otkrili njegove videe i objavili duete, njegov profil je postao popularan, a Rajder dobio ugovor sa izdavačkom kućom i na kraju, svoje mesto na najvećem muzičkom takmičenju na svetu.

Kritike na račun TikTok-a

Iako mnogi njegovi korisnici ističu pozitivne strane ove društvene mreže, mnoge vlade i organizacije zabranjuju upotrebu aplikacije u poslednjih nekoliko meseci. U Evropi su Evropska komisija, britanska vlada kao i nekoliko vlada država članica EU zabranile upotrebu TikToka svojim zaposlenim na poslovnim uređajima.

TikTok je takođe kažnjen sa 14,5 miliona evra jer je navodno kršio zakon o privatnosti podataka u Velikoj Britaniji, naročito podataka o deci. 

Uprkos tome, deluje da je TikTok trenutno jedan od ključnih elemenata širenja kulture 21. veka.

Komentari (0)

Kultura