Aktuelno iz kulture

Ed Širan oslobođen krivice za plagijatorstvo: "Neću nikada dozvoliti da drugima budem kasica-prasica"

Komentari

Autor: Euronews

05/05/2023

-

10:04

Ed Širan oslobođen krivice za plagijatorstvo: "Neću nikada dozvoliti da drugima budem kasica-prasica"
Ed Širan se na sudu u Njujorku brani od optužbe za plagijat - Copyright Tanjug AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Britanski muzičar Ed Širan nije plagirao pesmu Marvina Geja "Let's Get It On" kada je radio na svom hitu "Thinking Out Loud", presudila je porota na sudu u Njujorku.

Slučaj su pokrenuli naslednici Eda Tauzenda, koji je zajedno sa Gejem napisao soul klasik 1973. tvrdeći da Širanova pesma ima mnogo sličnosti sa "Let's Get It On", ali je sud utvrdio da nije reč o plagijatu.

Muzičar, koji je ranije pretio da će prestati da se bavi muzikom, ukoliko bude proglašen krivim, izjavio je da je srećan ishodom.

"Izgleda da neću morati da se penzionišem. Ali istovremeno, sam neverovatno frustriran što ovakve neosnovane tvrdnje uspevaju da dođu do suda", naveo je muzičar u saopštenju, dodavši da je propustio sahranu svoje bake u Irskoj, samo zato što je morao da bude prisutan u sudnici.

"To vreme nikad neću vratiti", izjavio je on.

Nakon proglašenja presude, Širan se zahvalio porotnicima, ali je prišao i Ketrin Tauzent Grifin, ćerki Eda Tauzenda koja ga je tužila i razgovarao s njom. U jednom trenutku su se i zagrlili.

Grifin je nakon toga izjavila da oseća olakšanje, prenosi Euronews.

"Drago mi je što je sve gotovo. Sada možemo biti prijatelji", rekla je ćerka muzičara.

Ona je dodala da njena tužba nije predstavljala ništa lično, nego da je želela da ispuni obećanje ocu da će štititi njegovo intelektualno vlasništvo.

Ovo nije prva tužba koju je Širan dobio zbog zbog navodnog plagijatorstva - pre godinu dana takođe je dobio u slučaju vezanom za njegov hit iz 2017. "Shape of You". 

Sada je izjavio da neće dozvoliti da ga bilo ko koristi kako bi neosnovano dobio nekakvu odštetu. 

"Ja sam samo lik sa gitarom koji voli da piše muziku, kako bi ljudi uživali. Neću nikada dozvoliti da budem kasica-prasica koju će bilo ko moći da protrese", rekao je Širan.

Više o tome koliko je autentična savremena pop muzika i uzrocima sve češćih tužbi za plagijatorstvo možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu