Poznati

Ed Širan oslobođen optužbi za "krađu" hita "Shape of You"

Komentari

Autor: Variety

06/04/2022

-

13:06

Ed Širan oslobođen optužbi za "krađu" hita "Shape of You"
Ed Širan - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Sud je oslobodio britanskog muzičara Eda Širana optužbi za plagijatorstvo u slučaju njegovog planetarnog hita "Shape of You", saznaje Variety.

Visoki sud u Londonu presudio je da Širan nije "ukrao" pesmu "Oh Why" iz 2015. muzičara Samija Čokrija, "ni namerno ni nesvesno". 

Sudija Entoni Zakaroli rekao je da između te dve pesme postoje sličnosti, ali samo na početku, u frazi: "Oh, I..." i da su one nedovoljne da se pesma smatra kopijom.

Sudija je takođe ocenio da nema osnova za pretpostavku da je Širan ikada pre čuo pesmu "Oh Why", što je Čokri tvrdio.

Širan je, inače, uz pevača grupe Snow Patrol Džonija Mekdejda i producenta Stivena Mekačiona potpisan kao autor pesme "Shape of You".

Pesma "Shape of You" bila je ogroman hit i prva je na striming servisu Spotifaj dostigla tri milijarde strimova.

To nije prvi put da se Širan suoči sa optužbama za plagijatorstvo: sporan je bio njegov singl "Photograph" zbog kog je tužen 2016, a dve godine kasnije sudski mu je zahtevana odšteta u iznosu od 100 miliona dolara za pesmu "Thinking Out Loud".

Tužba oko pesme "Photograph" rešena je vansudskim poravnanjem, dok pravna bitka oko "Thinking Out Loud" još traje.

Takođe, Širan je već morao da plati autorima pesme "No Scrubs" grupe TLC zbog sličnosti sa "Shape of You".

"Pretrpeli smo više od finansijskog troška"

U zajedničkom saopštenju Širana, Mekdejda i Mekačiona, oni su opisali svoju stranu borbe za oslobađajuću presudu.

"Bilo je mnogo priče o troškovima tokom ovog slučaja. Ali ima mnogo toga više od pukog finansijskog troška", napisali su oni.

"To vas košta kreativnosti. Kad smo upleteni u tužbe, mi ne pravimo muziku, niti sviramo koncerte. To nas košta i mentalnog zdravlja. Stres kom su izložene sve strane je neverovatan. To utiče na tako mnogo aspekata naše svakodnevice i života naših porodica i prijatelja. Mi nismo korporacije. Mi nismo entiteti. Mi smo ljudska bića. Mi pišemo pesme. Ne želimo da umanjujemo bol svakoga ko je prošao kroz ovako nešto, ali istovremeno osećamo da je važno da istaknemo da smo i mi imali patnje i životne probleme tokom ovog procesa", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin