Poznati

Tejlor Svift pred porotom dokazuje da nije ukrala stihove za hit "Shake It Off"

Komentari

Autor: The Guardian

11/12/2021

-

20:28

Tejlor Svift pred porotom dokazuje da nije ukrala stihove za hit "Shake It Off"
Tejlor Svift - Copyright Tanjug/AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Tejlor Svift će se suočiti sa porotom zbog optužbe da je plagirala tuđe stihove za svoj hit "Shake It Off" iz 2014. godine. Popularna pevačica je, kako u tužbi tvrde tekstopisci Šon Hol i Nejtan Batler, preuzela delove iz pesme "Playas Gon`N Play", koju su oni napisali 2001. za grupu "3LW". Obe pesme, naime, sadrže varijante fraza: "Players gonna play" i "Haters gonna hate".

Prema pisanju Guardiana, federalni sud u Americi je odbio zahtev pravnog tima Svift da se ceo slučaj odbaci kao neosnovan. Prethodno je, 2018. godine, okružni sudija odbacio tužbu uz obrazloženje da su stihovi previše banali da bi podlegali zaštiti autorskih prava, i uz navode da bar 13 pesama sadrži slične fraze.

Ficdžerald je napisao: "Iako postoje značajne sličnosti u upotrebi reči, sud smatra da nijedan razuman porotnik neće pronaći suštinsku sličnost lirskog fraza, raspored reči, odnosno poetsku strukturu između pomenute dve pesme", glasilo je obrazloženje suda, koji je po kratkom postupku doneo zaključak da Svift nije prekršila autorska prava.

Međutim, autori pesme "Playas Gon`N Play" su uložili žalbu, tražeći suđenje pred porodom i izvesnu odštetu, tako da je američki savezni sud preinačio prvobitnu odluku u oktobru 2019. i sada se čeka objava datuma novog ročišta.

Predstavnik Svift je ranije izjavio da pomenuti tekstopisci nisu "niti začetnici niti kreatori uobičajenih fraza, kao što su `players` ili `haters`", te da oni sigurno nisu prvi koji su pomenuti sklop reči upotrebili u pesmi.

Kako je istakao, "pravi autori pesme `Shake It Off``, Tejlor Svift i koproducenti Maks Martin i Šelbek, ponovo će pobediti".

"Tvrdnja Hola i Batlera nije krstaški rat za kreativce, već je u pitanju krstaški rat za bankovni račun gospodina Hola", istakao je predstavnik popularne pevačice, koja je sa pesmom "Shake It Off" ostvarila veliki uspeh budući da je to njen najprodavaniji singl, koji se nalazio i na vrhu američkih i britanskih top lista.

S druge strane, advokat Hola i Batlera pozdravljaju odluku saveznog suda i smatraju da se time "njihovi klijenti konačno približavaju pravdi, koju zaslužuju".

Ovo nije prvi put da se Svift suočava sa tužbom za povredu autorskih prava kada je reč o pesmi "Shake It Off". Pevačica Džesi Braham je u novembru 2015. podnela tužbu u kojoj je navela da je pomenuti hit Svift plagijat njene pesme "Haters Gonna Hate" iz 2013. Tražila je 42 miliona dolara odštete od Svift i izdavačke kuće "Sony", ali je njena tužba odbačena zbog nedostatka činjeničnih dokaza.

Ishod tužbe s početka teksta mogao bi biti presudan za reputaciju Tejlor Svift, koja se poslednjih godina ističe u kampanjama za prava umetnika i poštovanju autorskih prava.

Komentari (0)

Magazin