Aktuelno iz kulture

Pesma Evrovizije 2023 ulazi u završnicu: Kakve su šanse Srbije da osvoji ovogodišnje takmičenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

13/05/2023

-

09:29

Pesma Evrovizije 2023 ulazi u završnicu: Kakve su šanse Srbije da osvoji ovogodišnje takmičenje
Evrovizija 2023 - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Najveće muzičko takmičenje na svetu ulazi u svoju završnicu, a uskoro ćemo saznati i koja zemlja će osvojiti titulu najbolje pesme Evrovizije.

U Liverpulu, koji je postao domaćin Evrovizije u ime ratom zahvaćene Ukrajine, večeras će kao predstavnik Srbije nastupiti Luke Black sa svojom pesmom "Samo mi se spava" koja je osvojila publiku iz cele Evrope. 

U polufinalnim večerima već smo upoznali voditelje programa - glumicu Hanu Vedingem, poznatu po ulogama u brojnim pozorišnim mjuziklima, ali i u hit seriji "Ted Lasso", zatim bivšu članicu žirija emisije "Britanija ima talenat" Ališu Dikson, ukrajinsku muzičarku Juliju Saninu i čuvenog voditelja Grahama Nortona.

U finalu nastupa 26 zemalja, a pored takmičara odabranih u polufinalnim večerima 9. i 11. maja, tu je i "velika petorka" koju čine Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija i Italija, koje finansijski najviše doprinose takmičenju, kao i prošlogodišnji pobednici - Ukrajina.

Konačno je poznat i redosled izvođenja, a Luke Black nastupa peti.

Kako funkcioniše glasanje?

Nakon što je o prolasku u završnicu takmičenja u polufinalnim večerima odlučilava isključivo publika, u finalu joj se pridružuje i žiri.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

Takođe, prvi put će biti dozvoljeno glasanje i zemljama koje ne učestvuju, a prikupljeni glasovi biće prezentovani kao "ostatak sveta".

Zemlje dodeljuju 12 poena svojim omiljenim izvođačima, deset za drugog, osam za trećeg, a zatim sve do jedinice za ostale. 

Prvo se proglašavaju glasovi žirija, koje čitaju novinari iz svake od zemalja učesnica u uključenju uživo, a kada svi saopšte rezultate, na tabeli se u samoj završnici takmičenja automatski prikazuju i glasovi publike. 

Prošle godine Sem Rajder imao je najviše glasova žirija, ali je u napetom finalu potisnut na drugo mesto, kada su dodati glasovi publike, a pobedu je odneo ukrajinski bend Kalush Orchestra.

Ko su favoriti?

Očekivano, nakon oba polufinala, lista evrovizijskih favorita sada izgleda sasvim drugačije, s tim da su Šveđanka Lorin sa pesmom "Tattoo" i Finac Käärijä "Cha Cha Cha" i dalje u samom vrhu.

Tanjug AP/Martin Meissner

 

 

Ukrajina je, nakon nekoliko dana kolebanja, ostala na trećem mestu, a slede je Izrael i Španija. 

Srbija je sada na lošijoj poziciji u odnosu na period pre završetka drugog polufinala i nalazi se na  23. mestu liste prema šansama da osvoji ovogodišnje takmičenje. Manje šanse za pobedu od Luke, prema aktuelnim kladionicama, imaju Portugal, Litvanija i Albanija.

Hrvatska grupa Let 3 i njihova pesma "Mama ŠČ!" ima solidnu dvanaestu poziciju na listi favorita.

Radio-televizija Srbije, koja je članica EBU, direktno će prenositi finale večeras, 13. maja.

Direktan prenos možete pratiti i na YouTube kanalu Evrovizije.

Komentari (0)

Kultura