Aktuelno iz kulture

Luke Black nije jedini Srbin u Liverpulu: Na ovogodišnjoj Evroviziji nastupa troje umetnika poreklom iz Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

08/05/2023

-

21:05

Luke Black nije jedini Srbin u Liverpulu: Na ovogodišnjoj Evroviziji nastupa troje umetnika poreklom iz Srbije
Luke Black nije jedini Srbin u Liverpulu: Na ovogodišnjoj Evroviziji nastupa troje umetnika poreklom iz Srbije - Copyright Printscreen YouTube/Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Sve je spremno za početak najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi, čije će se prvo polufinale održati 9. maja. Predstavnik Srbije Luke Black, koji će nastupiti treći i izvesti svoju pesmu "Samo mi se spava", samo je jedan od evrovizijskih učesnika koji su poreklom iz Srbije.

Naime, Austriju ove godine predstavlja ženski duo Teya & Salena, čija je članica Teodora Špirić poreklom iz Srbije, a Sloveniju grupa Joker Out, čiji je pevač Bojan Cvjetićanin "naše gore list". 

Austrijanka na Beoviziji

Iako je Teja rođena u Beču, deo detinjstva provela u je u Kladovu, odakle su njeni roditelji, a čak je učestvovala i na Beoviziji 2020. sa pesmom "Sudnji dan", gde je zauzela deseto mesto u finalu.

Printscreen YouTube/Eurovision Song Contest

 

Godine 2021. bila je učesnik pete sezone austrijskog takmičenja Starmania pod svojim pravim imenom, Teodora Špirić i od 1.700 prijavljenih kandidata na konkurs, izabrana kao jedan od ukupno 64 takmičara. Tu je upoznala i Salenu s kojom ćemo je gledati na sceni u Liverpulu.

One će izvesti šaljivu pesmu "Who The Hell Is Edgar?" koju su zajedno napisale, a koja kritikuje muzičku industriju i tretman koji imaju ženski tekstopisci.

"Od detinjstva sam želela da učestvujem u Evroviziji, jer je to za mene otelotvorenje ideje da se ostvaruju i veliki snovi, bez obzira na to ko ste i odakle ste. Jedva čekam da izađem na scenu", rekla je ranije Teja za portal Evrovizije.

Na albumu grupe Joker Out dve pesme su na srpskom

Pored Teje, tu je i Bojan Cvjetićanin, član slovenačke grupe Joker Out, koja u Liverpulu izvodi pesmu "Carpe Diem".

Bojan je diplomirani sociolog čiji su roditelji poreklom iz Srbije, a u sastavu je vokal i autor većine tekstova. Otud su i dve pesme na njihovom albumu "Demoni" zapravo na sprkom.

Grupa je u julu prošle godine nastupala na Egzitu i ima mnogo obožavalaca u srpskoj publici.

U intervjuu za Eurovision World mladići su ranije otkrili da im je oduvek bio san da učestvuju na Evroviziji. To se i ostvarilo kada su prošle godine konkurisali za slovenačko nacionalno takmičenje, a javni servis ih automatski pozvao da predstavljaju zemlju u Liverpulu.

Ko je Luke Black koji Srbiju predstavlja na Evroviziji?

Čačanin Luka Ivanović, talentovani muzičar poznatiji po scenskom imenu Luke Black, predstavlja Srbiju autorskom numerom "Samo mi se spava", a nastupiće treći u prvom polufinalu.

Uspešan je kantautor, a komponuje još od 2005. godine. Učestvovao je na Grooveland festivalu 2014. gde su ga primetili skauti studija Universal Music i omogućili mu da se usavršava u Londonu. 

Snimio je pet singlova na engleskom jeziku, a manje je poznato da je želeo da predstavlja Srbiju i na Evroviziji 2016. godine. 

"Samo mi se spava" je pesma na kojoj je sa prijateljima Majedom Kfurijem i Benom iz sastava Comanavago radio još od 2020. godine.

"Iskreno, neko vreme sam je ostavio na miru. Na kraju sam je završio zajedno sa Milovanom Boškovićem iz Zemlje Gruva, neposredno pre roka za prijavu za Pesmu za Evroviziju", ispričao je Luka za ESC Younited.

On je takođe rekao da ima u planu još mnogo završenih pesama i da planira da ih objavljuje nakon učešća u Evroviziji.

Luka se trenutno nalazi u Liverpulu, gde je kako kaže, od organizatora dobio reči podrške, nakon tragičnih događaja u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca.

profimedia

 

"Nama je u celom timu mnogo žao zbog događaja koji su se desili. Sve naše misli su sa ljudima koji su pogođeni ovom tragedijom", poručio je Luka.

On je objasnio da njegova pesma i inače govori o strahovima i nemilim događajima, ali da je sve mnogo teže kad se desi nešto "što je bliže vašem srcu".

Luke Black je inače na ceremoniji otvaranja Evrovizije na svojoj plavoj košulji imao crnu trakicu u znak žalosti prema tragično stradalima u rodnoj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu