Aktuelno iz kulture

Zanimljiva istorija "Zlatne palme": Kako je dragocena grančica postala simbol Kanskog festivala

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

16/05/2023

-

19:42

Zanimljiva istorija "Zlatne palme": Kako je dragocena grančica postala simbol Kanskog festivala
Zanimljiva istorija "Zlatne palme": Kako je dragocena grančica postala simbol Kanskog festivala - Copyright Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Na Azurnoj obali večeras počinje 76. Kanski filmski festival premijerom filma "Madam di Bari" sa Džonijem Depom, a spektakl će trajati narednih 12 dana.

Crvenim tepihom će preći filmske zvezde poput Natali Portman, Leonarda di Kaprija, Kejt Blanšet, Šona Pena, Skarlet Hohanson, a na ceremoniji otvaranja će Majkl Daglas dobiti počasnu Zlatnu palmu, dok je planirano i kasnije da se jedna da Harisonu Fordu.

U trci za Zlatnu palmu naći će se 21 film.

Glavni simbol Kanskog festivala - "Zlatna palma" - jedna je od najprestižnijih filmskih nagrada na svetu, a uskoro će biti dodeljena laureatima koji će se predstaviti publici na smotri filma od 16. do 27. maja. 

Kada je ustanovljena, "Gran Pri" nagrada je svake godine dobijala imala novi izgled, a dizajn su osmišljavali najpopularniji modni dizajneri tog vremena. Tako je bilo od 1939. do 1954, sve dok bord direktora festivala nije odlučio da ustanovi specijalnu nagradu. Odlučeno je da simbol bude palma, koja se nalazi i na grbu grada Kana.

U konkursu za konačno rešenje učestvovalo je nekoliko profesionalnih juvelira, a pobedio je Lusijen Lazon sa prikazom zlatne palme na grbu izrađenom od terakote. Te 1955. godine prva "Palma" dodeljena je američkom televizijskom i filmskom reditelju Delbertu Manu za ljubavnu dramu "Marti" sa Ernestom Borgnajnom i Betsi Bler u glavnim ulogama. 

profimedia

Federiko Felini sa svojom "Zlatnom palmom" koju je dobio za "Sladak život" 1960.

"Zlatna palma" bila je najviše priznanje festivala sve do 1964. kada je na deset godina pauzirano njeno dodeljivanje zbog spora oko autorskih prava na njen naziv, pa je u tom periodu ponovo dodeljivan "Gran pri".

Kada se "palma" 1975. vratila, laureatima je uručivana u kutijama od crvene marokanske kože sa belom kožnom postavom, a od 1984. do 1992. bila je smeštena na piramidalnom, kristalnom postamentu. 

Od 1997. zlatna grančica dodeljuje se u kutiji od plave marokanske kože, a od 1998. glavni simbol festivala poveren je juvelirskoj luksuznoj kući Chopard prema dizajnu kreativne direktorke Karoline Šofel. Ona je zadržala isti motiv, ali je lišću grančice dodala više pokreta, kao da ga "njiše laki povetarac". Takođe, presek peteljke napravila je u obliku srca. 

Najveće promene pretrpela je podloga, a umesto piramide, dobila je oblik smaragdnog reza. 

Izrada nove verzije nagrade vrlo je zahtevna i u njoj učestvuje sedmoro majstora kojima treba u proseku 40 sati da naprave jedan primerak.

U čast 70. godišnjice Kanskog festivala, Chopard je 2017. blago izmenio dizajn nagrade i kristalnoj bazi dao "zamućen" izgled, dodavši i dijamante na lišće. 

Skupocena grančica ove godine pripašće nekom od 21 filmskog autora koji se nalaze u takmičarskoj selekciji, a njihova imena i naslove filmova, možete pronaći u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura