Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za početak Kanskog festivala: Deset filmova koje evropska publika s nestrpljenjem očekuje

Komentari

Autor: Euronews

16/05/2023

-

12:00

Sve je spremno za početak Kanskog festivala: Deset filmova koje evropska publika s nestrpljenjem očekuje
Sve je spremno za početak Kanskog festivala: Deset filmova koje evropska publika s nestrpljenjem očekuje - Copyright Prinstscreen YouTube/Lucasfilm, The Upcoming, Focus Features, AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Sve je spremno za početak 76. Kanskog filmskog festivala koji će od 16. do 27. maja koji će publici predstaviti veliki broj dugoočekivanih premijera, nekih od najpoznatijih reditelja na svetu. 

Među njima su dvostruki dobitnik "Zlatne palme" Ken Louč, Vim Venders, Nani Moreti, Hirokazu Kore-eda, a "stara garda" takmičiće se za prestižno priznanje sa Vesom Andersonom ("Asteroid City") i Todom Hejnsom ("May December"), kao i rekordno velikim brojem žena. 

Naime, sedam od 21 filma u takmičarskoj selekciji režirale su rediteljke, a među njima su Aliće Rorvaher, Katrin Korsini, Džesika Hausner i Katrin Breja.

Paparaci će imati pune ruke posla, jer će Kroazetom prodefilovati velike filmske zvezde, poput Leonarda Dikaprija i Roberta De Nira , koji glume u novom filmu Martina Skorsezea "Ubistva pod cvetnim mesecom" (Killers of the Flower Moon), Harisona Forda, Medsa Mikelsena i Fibi Voler Bridž iz (verovatno) poslednjeg filma o Indijani Džounsu, kao i Džoni Dep čiji novi film "Žan de Bari" otvara festival.

Tu će biti i Tom Henks, Skarlet Johanson, Margo Robi, Edvard Norton i mnoge druge zvezde novog Andersonovog filma "Asteroid City", a legendarni Majkl Daglas dobiće počasnu "Zlatnu palmu" za životno delo. 

Euronews tim povodom predstavlja deset filmskih naslova koje publika očekuje s najvećim nestrpljenjem:

"The Zone of Interest" 

Britanski reditelj Džonatan Glejzer, uprkos dugoj, uspešnoj karijeri, prvi put učestvuje u takmičarskoj selekciji Kanskog festivala, sa adaptacijom knjige "Zona interesa" Martina Ejmisa o komandantu Aušvica i njegovoj ženi, koji rade na tome da izgrade život iz snova u kući nadomak koncetracionog logora. Priča je navodno ispričana iz perspektive troje likova, od kojih je jedan Jevrej iz logora, a film je snimljen 2021. godine u Aušvicu. 

Navodno je ovaj film jedini koji je komitet Kanske selekcije jednoglasno odabrao. 

"Ubistva pod cvetnim mesecom" 

Novi film Martina Skorsezea "Ubistva pod cvetnim mesecom", snimljen prema istoimenoj knjizi Dejvida Grena, biće prikazan van konkurencije. 

Ostvarenje govori o seriji "nesrećnih slučajeva" dvadesetih godina prošlog veka u kojima su živote izgubili mnogi pripadnici plemena Osejdž. Njihov greh bio je što su naseljavali rezervat bogat naftom.

Lili Gladstoun igra Moli Kajl, pripadnicu plemena koja je bila naslednica jednog dela zemljišta na kom je pronađena nafta, a Leonardo Dikaprio Ernesta Burkharta, nećaka lokalnog moćnika (Robert De Niro), koji je silom držao kontrolu nad svojim delom Oklahome.

Osejdž pleme naselilo je te prostore posle više decenija patnje i progona. Napustili su svoju domovinu na prostoru današnjeg Misurija i Arkanzasa i bili gotovo istrebljeni, pre nego što su uspeli da sa vladom Sjedinjenih Američkih Država 1865. potpišu ugovor i kupe parče krševitog tla na severoistoku Oklahome. Oblast je bila tako negostoljubiva, da je niko drugi nije želeo i delovalo je da će ih belci konačno ostaviti na miru.

Međutim, sirova nafta otkrivena je samo nekoliko decenija kasnije i pripadnici plemena su gotovo preko noći postali veliki bogataši.

Tada su lokalni gangsteri započeli seriju planiranih ubistava osmišljenih tako da liče na nesrećne slučajeve, kako bi se domogli njihove zemlje. Paralelno, pronalazili su načine da stupe u rodbinske odnose venčavajući se sa ženama iz plemena, kako bi mogli da postanu naslednici.

"Benel i Adama"

U takmičarskom delu biće predstavljeno debitantsko ostvarenje francusko-senegalske rediteljke Ramate Tulaje Si. 

Smešten u selu na severu Senegala, film prati zaljubljeni par Benel i Adama koji odlučuju da započnu samostalan život, odvojeni od svojih porodica. Kada Adama odbije svoju dužnost da preuzme ulogu budućeg poglavice po smrti svog oca i obavesti seoski savet o svojim planovima, cela zajednica zapada u haos. 

Ova tragična ljubavna priča snimljena je na jeziku pular sa naturščicima u svim ulogama, a mnogi mu predviđaju velike filmske nagrade.

"Okupirani grad"

Stiv Mekvin zasnovao je svoj prvi dugometražni dokumentarni film na ilustrovanoj knjizi svoje supruge Bjanke Stigter "Atlas okupiranog grada: Amsterdam 1940-1945", koji istražuje preuzimanje holandske prestonice od strane nacista u Drugom svetskom ratu.

Ovo je jedan od najdužih filmova koji će biti prikazani na Kanskom filmskom festivalu, budući da traje čak četiri sata i 30 minuta, a pripada selekciji "Specijalne projekcije".

"Indijana Džouns i brojčanik sudbine"

Van konkurencije biće prikazan poslednji film Harisona Forda u ulozi čuvenog arheologa Indijane Džounsa. Film će navodno govoriti o tome kako je američka vlada regrutovala bivše naciste kako bi dobila svemirsku trku sa Rusijom, a izvesno je da će uključivati i putovanje kroz vreme.

Jednu od uloga igra Fibi Voler Bridž, kao i Mads Mikelse. 

"L’Été Dernier" 

Film "L’Été Dernier" ("Prošlo leto") provokativne francuske rediteljke Katrin Breja govori o Ani, advokatici koja se bavi slučajevima zlostavljanja dece i koja se zaljubljuje u sina svog muža iz prethodnog braka, koji ima samo 17 godina.

Budući da je Breja izgradila karijeru od bavljenja temama koje krše tabue, može se očekivati da će 74-godišnja veteranka srušiti brojne granice u ovoj riskantnoj erotskoj drami.

"The Old Oak" 

Dvostruki dobitnik "Zlatne palme" Ken Louč ponovo je u takmičarskoj selekciji sa "Starim hrastom", pričom o jedinom preživelom pabu u ekonomski uništenom rudarskom selu u Velikoj Britaniji.

Iako je malo verovatno da će reditelj dobiti i treće priznanje najpoznatijeg filmskog festivala na svetu, dešavale su se i čudnije stvari. Ranije mu je to pošlo za rukom sa ostvarenjima "Vetar koji njiše ječam" i "Ja, Danijel Blejk".

Inače, reditelj koji ima 86 godina, najavio je da će se posle ovog filma najverovatnije povući iz sveta kinematografije.

"May December" 

Novi film Toda Hejnsa prati bračni par Grejsi (Džulijan Mur) i Džoa (Čarls Merton) koji je od svoje supruge mlađi 23 godine. Budući da je njihova ljubav punila stranice tabloida godinama pre nego što će njihove ćerke tinejdžerke upisati srednju školu, o njihovom životu snima se film, u kom ulogu Grejsi treba da tumači mlada glumica Elizabet Beri (Natali Portman). 

Glumica dolazi u porodični dom Grejsi i Džoa, kako bi bolje otkrila lik koji će tumačiti, ali njeno prisustvo počinje da razbuktava potisnute probleme u njihovom odnosu.

"Asteroid City"

U takmičarskom programu je i novo ostvarenje Vesa Andersona, koje je omaž niskobudžetnim naučno-fantastičnim filmovima.

Među glavnim glumcima u "Asteroid City" su dobro poznati Andersonovi saradnici Džejson Švarcman, Džefri Rajt, Tilda Svinton, Džef Goldblum i Vilijem Dafo, ali i Skarlet Johanson, Tom Henks, Brajan Krenston i Margo Robi.

"Firebrand"

Brazilsko-alžirski reditelj Karim Ajnuz snimio je film o britanskom kralju Henriju VIII (Džud Lo) i njegovoj poslednjoj ženi Ketrin Par (Ališa Vikander), jedine koja je preživela njegovu sklonost ka razvodu i obezglavljivanju svojih žena. 

Film je opisan kao "horor istorijska drama", a biće prikazan u takmičarskoj selekciji.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu