Aktuelno iz kulture

Bliži se književni festival "Krokodil": Gost Beograda nemački pisac Bernard Šlink, autor popularnog romana "Čitač"

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

12:10

Bliži se književni festival "Krokodil": Gost Beograda nemački pisac Bernard Šlink, autor popularnog romana "Čitač"
Bliži se književni festival "Krokodil": Gost Beograda nemački pisac Bernard Šlink, autor popularnog romana "Čitač" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Književni festival "Krokodil" u svom 15. izdanju biće održan od 15. do 18. juna ispred Muzeja Jugoslavije, a veliko ime koje stiže na ovaj događaj jeste nemački pisac Bernhard Šlink, autor bestseler romana "Čitač", najavila je direkcija te manifestacije. 

Osnivač i programski urednik festivala – književnik Vladimir Arsenijević je u zvaničnom saopštenju istakao da će 15. edicija biti prvi put u novom, proširenom i unapređenom formatu, još jednom sa snažnom selekcijom pisaca i drugih književnih stvaralaca, mislilaca, muzičara, vizuelnih umetnika i drugih kreativnih ljudi. 

On je naglasio da zahvaljujući tim stvaraocima, “Krokodil” godinama dokazuje da književnost i umetnost koja se stvara na prostoru obuhvaćenom našim zajedničkim jezikom nije izumrla, naprotiv. 

“Književnost, umetnost uopšte ali i angažovana reč svakodnevno preispituju našu realnost dokazujući da prava nisu i ne smeju da budu rezervisana samo za privilegovane pojedince već da, naprotiv, pripadaju svima nama. I da lične slobode ne smeju da budu sputane i ograničavane upitnim konzervativnim "vrednostima" koje služe isključivo da bi se vršilo nasilje nad drugima i drugačijima. Drugim rečima, pisana reč hrabro prihvata izazov u javnoj areni i osvaja alternativne zone delovanja”, saopštio je Arsenijević i dodao da se zbog svega toga Festival KROKODIL ove godine održava pod nazivom “Prostori slobode”. 

Organizator Festivala je Udruženje "Krokodil" koje vode Vladimir Arsenijević i Milena Berić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

Vladimir Arsenijević

 

  Poput najpoznatijih međunarodnih književnih festivala, i "Krokodil" će se ove godine predstaviti u okviru četiri programske celine, na četiri bine raspoređene ispred Muzeja Jugoslavije. Svečano otvaranje 15 festivala u četvrtak 15. juna od 20 sati je rezervisano za scensko čitanje dramskog teksta “Urotnici” Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, u postavci reditelja Borisa Liješevića, koje je imalo svoju prezentaciju pre nekoliko meseci u pozorištu Atelje 212, a sam komad je nastao po motivima "Krokodilove" edicije “Zajednička čitaonica”. 

Publiku čekaju tri veoma sadržajna celodnevna programska dana, od prepodne do uvečem koja će se odvijati u tri distrikta: POP Zoni, Debatnoj Zoni, kao i Dečijoj i Gejming Zoni.  

Festival će obeležiti i nastup hora “Svi UGLAS!”, ali i predstavljanje konceptualne umetnice Darije  S. Radaković kroz prostorne instalacije i programske intervencije. 

Večernji program je kao i uvek rezervisan za prostor amfiteatra i poznatu binu "u fontani" na kojoj će se u nastupima, čitanjima i sofa intervjuima smenjivati nemački pisac Bernhard Šlink, najpoznatiji po romanu “Čitač”, kasnije ekranizovan u režiji Sema Mendeza, Viktor Ivančić, Slavenka Drakulić, muzičar i pisac Zoran Predin, Bora Ćosić, Robert Perišić, Darko Cvijetić, ali i Radina Vučetić, Dubravka Stojanović, Boris Buden i mnogi drugi. 

Tokom tri dana debata, tribina, predavanja, radionica, direkcija ističe da će se takođe baviti i nasiljem na zidovima koje reflektuje nasilje u društvu, agresijom u javnom prostoru i nad manjinskim zajednicama,  "Ženama, bajkama, kraljicama", mogućnostima i nemogućnostima zdrave inkluzije kao i nevidljivim članovima domaće zajednice. 

"Bavićemo se otvorenim i zatvorenim Balkanom, ali i hrabrosti proizvedenoj u Ukrajini izloženoj ruskoj agresiji i onom u vezi sa istim okolnostima 'neproizvedenoj' u Srbiji, Jugoslavijom i njenim nasleđem, ali i prevodilaštvom, kreativnim stvaralaštvom za decu", otkrio je Arsenijević.  

Kao i uvek, biće izveden i muzički program: sa specijalnim mini-koncertom, jedinstvenom kombinacijom klasične elegancije, slobode džeza i snagge rokenrola, predstaviće se troje izvođača. Prvo je tu neo-futuristički klavirski tandem – LP Duo, alternativna muzičarka Sara Renar sa svojom jedinstvenom muzičkom mešavinom eksprimentalnih, indie i pop melodija sa elektronskim i pozorišnim elementima, kao i spomenuti slovenački umetnik Zoran Predin specijalnim kantautorskim nastupom.  

Večernji program će voditi Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović. 

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja lokalnu,regionalnu i međunarodnu književnost u njenom punom obimu.  

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu