Aktuelno iz kulture

Margaret Atvud, autorka "Sluškinjine priče", gostuje na Krokodil festivalu

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

17:55

Margaret Atvud, autorka "Sluškinjine priče", gostuje na Krokodil festivalu
Margaret Atvud, autorka "Sluškinjine priče", gostuje na Krokodil festivalu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Književni festival "Krokodil" u svom 14. izdanju, ove godine pod sloganom "Godina magijskog mišljenja" biće održan od 17. do 19. juna ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Putem onlajn uključenja, gost prve večeri biće slavna kanadska spisateljica Margaret Atvud (82), autorka bestseler futurističkog romana "Sluškinjina priča", od koje je nastala i popularna TV serija iz više sezona.

Takođe, festival će biti realizovan i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod drugim imenom "Na margini" u sklopu programskog luka "Tvrđava mira" manifestacije Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022, najavila je direkcija danas u susretu sa medijima.

Veoma bogat multimedijalni program podrazumeva javna čitanja odlomaka iz romana ili zbirki proze i poezije, razgovore, sofa intervjuie, muzičke nastupe, scenska izvođenja, performanse, programe za decu i mlade, susrete sa publikom, potpisivanje knjiga, tribinske programe, debate, promocije, online uključenja, video projekcije i konferencije.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Vladimir Arsenijević

Vladimir Arsenijević i Milena Berić iz Udruženja "Krokodil", predstavili su detaljno po danima sve programe, a gosti su im bili učesnici na manifestaciji - spisateljica Jasminka Petrović i ilustrator i karikaturista Dušan Petričić.

"Sam naziv 14. izdanja 'Krokodila' - 'Godina magijskog mišljenja' jeste naslov koji smo preuzeli iz istoimene knjige - autobiografije nedavno preminule američke spisateljice Džoan Didion. Ona u tom svom delu pripoveda o suočavanju sa iznenadnom smrti supruga, kao i sa terminalnom bolešću jedine kćerke", napomenuo je programski urednik Arsenijević, osnivač festivala "Krokodil".

Arsenijević je rekao i da naslov "Godina magijskog mišljenja" skreće pažnju na kolektivnu, globalnu, izuzetno složenu traumu kojoj je stanovništvo planete danas izloženo, gde se pominje izvesnost ekološke apokalipse, Kovid 19 koji postoji već pune dve godine, najava novih misterioznih pandemija, agresivnih diktatora sa prstom na nuklearnom oružju dovoljno moćnim da uništi čitavo čovečanstvo, aludirajući na rat u Ukrajini.

Sa tim u vezi, Berić je najavila je da će danas delegacija Krokodila sa prikupljenom humanitarnom pomoći otputovati u Harkov, u Ukrajinu, gde će se naći ugroženom narodu u zemlji sa ratnim stradanjima, a svakodnevne izveštaje sa ovog putovanja publika će moći direktno da prati putem kanala manifestacije na društvenim mrežama, kasnije i u okviru centralnog Debatnog programa festivala u CZKD-u 18. juna od podne.

Ispred Muzeja Jugoslavije u petak 17. juna i u subotu 18.juna, od 20 sati u okviru prve dve festivalske večeri, biće predstavljena selekcija domaćih, regionalnih i stranih spisateljica i pisaca, kao i muzičara - pisac i reper Marčelo prve noći i kantautorka Ana Ćurčin druge večeri.

Nemanja Maraš

 

Jedna od najvećih svetskih književnih autorki, Margaret Atvud, biće prisutna na razgovoru od pola sata sa spisateljicom Rumenom Bužarovskom i Mimom Simić, kao i putem čitanja online iz svog doma u Torontu.

Prve dve noći kod Muzeja Jugoslavije,sofa intervjui rezervisani su za dvojicu poznatih karikaturista i analitičara lokalne društveno-političke stvarnosti, Predrag Koraksića Coraksa i Dušana Petričića, gosta današnje konferencije za medije.

Poznati karikaturista Petričić je napomenuo da se raduje što će Margaret Atvud, barem online gostovati na Krokodilu, i da je ponosan što je bio njen saradnik na četiri knjige pisane za decu.

Na programu je i posebna celina "In memoriam - Mira Furlan" povodom posthumne knjige istaknute glumice - "Voli me više od svega na svijetu" (Booka, 2022).

Književnica za decu Jasminka Petrović i filmski režiser Radivoje Raša Andrić gostovaće 18. juna i govoriti o romanu i od nedavno i filmu "Leto kada sam naučila da letim".

Spisateljica za decu će učestvovati i u Dečjem i omladinskom programu festivala 17. juna u 11 sati.

Gostovanje regionalnih pisaca je standardni plan festivala, tako da stiže književnik Boris Dežulović, mladi crnogorski romanopisac Ilija Ðurović, ali i hrvatska dramska spisateljica Tena Štivičić, čije će delove drame “64” sa repertoara Ateljea 212, čitati glumice Mirjana Karanović, Vladica Milosavljević i Hana Selimović, koja i igra u tom komadu.

Komentari (0)

Kultura