Aktuelno iz kulture

Orhan Pamuk, Margaret Atvud, Salman Ruždi, Olga Tokarčuk među hiljadu pisaca koji pozivaju na prekid krvoprolića

Komentari

Autor: Guardian

01/03/2022

-

20:28

Orhan Pamuk, Margaret Atvud, Salman Ruždi, Olga Tokarčuk među hiljadu pisaca koji pozivaju na prekid krvoprolića
Orhan Pamuk, Margaret Atvud, Salman Ruždi, Olga Tokarčuk među hiljadu pisaca koji pozivaju na prekid krvoprolića - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Orhan Pamuk, Salman Ruždi, Margaret Atvud, Olga Tokarčuk, Svetlana Aleksejević i Džonatan Frenzen su među više od 1.000 pisaca iz celog sveta koji su osudili rusku invaziju na Ukrajinu i izrazili svoju solidarnost sa ukrajinskim narodom.

Otvoreno pismo, koje je objavila organizacija za književnost i slobodu izražavanja PEN International, upućeno je piscima u Ukrajini i kojim se hitno poziva na "prekid krvoprolića", objavio je britanski Guardian.

"Jedinstveni smo u osudi besmislenog rata, vođenog odbijanjem predsednika Putina da prihvati prava ukrajinskog naroda da raspravlja o svojoj budućoj odanosti i istoriji bez uplitanja Moskve", kažu međunarodni pisci, pa u otvorenom pismu dodaju i reči:

"Ujedinjeni smo u podršci piscima, novinarima, umetnicima i svim građanima Ukrajine, koji proživljavaju najmračnije sate. Stojimo uz vas i osećamo vaš bol."

Kako navode književnici, potpisnici ovog pisma, svi pojedinci imaju pravo na mir, slobodno izražavanje i slobodno okupljanje.

"Putinov rat je napad na demokratiju i slobodu ne samo u Ukrajini, već i širom sveta… Ne može biti slobodne i bezbedne Evrope bez slobodne i nezavisne Ukrajine. Mir mora prevladati", zaključuje se u pismu.

Autorka "Sluškinjine priče" Margaret Atvud, prenosi britanski dnevnik, podelila je na društvenoj mreži fotografiju na kojoj prisustvuje maršu u Torontu u znak protesta protiv invazije Ukrajine

"Hiljade na mitingu u Torontu; divno je čuti da su se kanadske političke stranke jednom složile i da podržavaju Ukrajinu", napisala je priznata književnica na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura