Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za "Krokodil": Debate, radionice i predavanja o književnosti u "Godini magijskog mišljenja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2022

-

15:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Četrnaesto izdanje festivala Krokodil pod nazivom "Godina magijskog mišljenja" održaće se od 17. do 18. juna na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a zatim i u Novom Sadu 23. i 24. juna, pod nazivom "Na margini" u sklopu programskog luka "Tvrđava mira" Evropske prestonice kulture.

Osnivač festivala, pisac Vladimir Arsenijević za Euronews Srbija kaže da je naziv festivala inspirisan traumama koje smo kao ljudska vrsta svi iskusili proteklih godina.

"Od suočavanja sa rezultatima ekološke katastrofe koja se odvija pred našim očima, onda pandemijom kovida, celom situacijom sa Ukrajinom, gde mi se čini da se vraćamo u prilike Hladnog rata - svi ti naši bazični strahovi izlaze na površinu, zbog čega mora da se misli magijski", objašnjava Arsenijević, dodajući da nekada racionalnost ne pomaže i ne daje odgovore na pitanja koja imamo.

Pisac je podsetio da je naziv Krokodil zapravo akronim za "Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju", pod premisom da je književnost zabavna i da može na takav način da se prezentuje, a da se time ne umanji njena umetnička vrednost.

"Pripremamo jedan jako interesantan i dinamičan program koji u sebi ima i književne segmente i muzičke segmente i sofa-intervjue i razgovore i diskusije i sve se to odvija u interesantnom i brzom tempu i to je ono što želimo da prenosimo publici", ističe Arsenijević.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Ovogodišnje izdanje najavljuje zvučna imena kao što su Margaret Atvud, Rumena Bužarovska, Jasminka Petrović, Radivoje Raša Andrić i mnogi drugi strani, regionalni i domaći pisci.

"Mi smo regionalni festival koji je tokom godina evoluirao ka međunarodnom, tako da se trudimo da svake godine dovedemo neka globalno zvučna imena iz sveta književnosti. Ove godine je to svakako Margaret Atvud, najveća živa spisateljica. Takođe je s nama Arijana Harviks, pravo čudo iz Argentine, koja je sa svojim romanom 'Crkni, ljubavi' ostavila jak utisak globalno. Tu su i naše i regionalne zvezde: Boris Dežulović, Tena Štivičić, naši karikaturisti kao što su Koraks i Dušan Petrićić", kaže sagovornik Euronews Srbija.

Radionica za decu sa piscima iz našeg regiona otvorila je "Krokodil" danas u 11 časova, a narednog dana održaće se i program za srednjoškolce koji su zainteresovani za dizajn i ilustraciju. Ove segmente uređuje Jasminka Petrović, ali to nije njena jedina uloga na ovogodišnjem festivalu.

"S obzirom na veliki uspeh Jasminikine knjige 'Leto kada sam naučila da letim', a zatim i filma koji je režirao Raša Andrić, odlučili smo da ih oboje pozovemo i predstavimo tu stvar na glavnoj pozornici", kaže Arsenijević.

U planu su i tri debate: "Novinari protiv rasizma", gde će biti govora o načinu na koji su manjinske grupe reprezentovane u našim medijima, druga debata nosi naslov "Godina magijskog mišljenja" u kojoj, pored regionalnih, učestvuju i relevantni gosti iz Poljske i Ukrajine, dok se treća - "Translation Cafe" bavi odnosom pisaca i prevodilaca. 

"Postoji čitav jedan evropski pokret da se prevodioci podignu na nivo književnih stvaralaca, jer je to mesto za koje mi smatramo da im pripada. Oni nisu samo ljudi koji samo mehanički omogućavaju da mi čitamo književnost iz drugih jezika, već da su oni učesnici u kreativnom stvaranju. Tako da ćemo sa prevodiocima razgovarati o tome kakva su njihova iskustva i na koji način njihov položaj može da se poboljša", kaže Arsenijević, dodajući da je ulaz na sve tri debate besplatan.

Inače, za prve dve programske večeri zainteresovani mogu kupiti karte preko DD Tickets, u "Krokodilovom" centru, a i na licu mesta, dok su svi ostali događaji u okviru festivala besplatni.

"Treće veče, koje je za mene jako interesantno, dešava se u Centru za kulturnu dekontaminaciju u nedelju, gde ćemo se upoznati sa transgresivnim pravcima u evropskom književnom predstavljanju. Autori iz Norveške, Finske, Mađarske, Slovenije, Italije i Holandije podeliće način na koji oni prezentuju svoju književnost. To mislim da je jako interesantno i to je jedan od besplatnih programa", zaključuje sagovornik Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura