Aktuelno iz kulture

Objavljivanje karikature statue Male sirene ipak ne predstavlja kršenje autorskih prava

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

16:57

Objavljivanje karikature statue Male sirene ipak ne predstavlja kršenje autorskih prava
Mala sirena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Danske danas je doneo presudu u kojoj je naveo da objavljivanje karikature na kojoj je statua Male sirene prikazana kao zombi, kao ni fotografije na kojoj ona nosi masku, nisu prekršena autorska prava naslednika čuvene bronzane skulpture koja se nalazi u Kopenhagenu.

"Ni karikatura, ni fotografija Male sirene sa maskom, koje su objavljene u listu Berlingske, nisu povredile autorska prava naslednika skulpture Mala sirena", navodi se u presudi, prenosi AP.

List "Berlingske" je karikaturu objavio 2019. godine kako bi ilustrovao nivo debate u Danskoj, a 2020. godine objavio je fotografiju kako bi ukazao na vezu krajnje desnice i ljudi koji se plaše virusa korona.

Glavni urednik novina Tom Jensen naveo je da je "Berlingske" koristio sliku Male sirene u nekomercijalne svrhe, a komentarišući presudu Vrhovnog suda rekao je da je "ovo veoma srećan dan, ne samo za nas, već za sve medije u Danskoj".

"Da smo osuđeni, to bi bio problem za slobodu medija i naš rad", rekao je Jensen.

Tužioci su bili naslednici vajara Edvarda Eriksona koji je izvajao skulpturu Male sirene koja sedi na steni na ulazu u luku u Kopenhagenu od 1913. godine.

Skulptura je stvorena u čast danskom piscu Hansu Kristijanu Andersenu i jedna je od najprepoznatljivijih znamenitosti u Evropi koja privlači oko milion posetilaca godišnje.

Komentari (0)

Kultura