Aktuelno iz kulture

Francuska kuhinja takmiči se na Kanskom festivalu kroz film "The Pot-au-Feu"

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

16:05

Francuska kuhinja takmiči se na Kanskom festivalu kroz film "The Pot-au-Feu"
Francuska kuhinja takmiči se na Kanskom festivalu kroz film "The Pot-au-Feu" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Premijera filma "The Pot au Feu" na Kanskom festivalu danas je na veliko platno dovela kulinarske talente kuvara Pjera Ganjera, dobitnika Mišlenovih zvezda.

Zvezde filma, francuska filmska ikona Žilijet Binoš i Benoa Mažimel, dvostruki dobitnik francuske nagrade Cezar za najboljeg glumca, bili su na crvenom tepihu u gradu na francuskoj rivijeri zajedno sa Ganjerom i francusko-vijetnamskim rediteljem Tran An Hungom, preneo je Rojters.

Film na francuskom jeziku, smešten u 1885, prati gurmana Dodena Bufana (Mažimel), izmišljenog lika kojeg je stvorio romanopisac Marsel Ruf, tokom romanse između njega i njegove dugogodišnje kuvarice Eženi (Binoš).

Binoš i Mažimel su bili par iz stvarnog života nakon što su se upoznali na snimanju drugog filma koji su radili zajedno, "Deca veka" iz 1999. godine, i dobili ćerku pre nego što su se rastali 2003.

Ganjer, glavni kuvar u jednom pariskom restoranu koji nosi njegovo ime, u filmu se konsultuje se o pripremi kompleksnih jela prikazanih u novom ostvarenju, od kojih nijedno nije lažno.

"Kad sam rekao 'Seci!' u sceni obroka, nastavili su da jedu, pa je rekviziterski tim morao da ih moli da vrate tanjire", navodi reditelj Hung.

On je naveo da je Mišel Nave, koji je radio za Ganjera više od četiri decenije i bio odgovoran za kuvanje tokom snimanja, imao "kolosalno beskrajan zadatak".

"Samo da bi snimio pot-au-feu, Mišel Nave je morao da upotrebi 40 kilograma mesa", rekao je on.
Pot-au-feu je francusko jelo od sporo kuvanog mesa i povrća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu