Aktuelno iz kulture

Kanski "aplauzometar": Koje osvarenje je na najprestižnijoj smotri filma ove godine dobilo najviše ovacija

Komentari

Autor: ABC News

24/05/2023

-

20:08

Kanski "aplauzometar": Koje osvarenje je na najprestižnijoj smotri filma ove godine dobilo najviše ovacija
Kanski "aplauzometar": Koje osvarenje je na najprestižnijoj smotri filma ove godine dobilo najviše ovacija - Copyright Tanjug/Scott Garfitt/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Na mnogim filmskim festivalima publika odaje počast premijerno predstavljenim filmovima dugim aplauzima, ali je u Kanu ta praksa drugačija od bilo kog drugog festivala na svetu. Ekipe filmova koje na najprestižnijoj evropskoj filmskoj smotri predstavljaju svoja ostvarenja, unapred moraju da se pripreme za dugo osmehivanje i klanjanje publici, koja može minutima da stoji i aplaudira. Štaviše, postoji i nepisano pravilo da filmovi koji dobiju manje od pet minuta ovacija, osuđeni na neuspeh.

Ipak, vredi naglasiti i da publika često ne aplaudira samom filmu, nego njegovim zvezdama. Naime, po završetku projekcije, na filmskom platnu počinju da se u krupnom kadru prikazuju lica filmske ekipe koja je u tom trenutku na sceni.

Kada je reč o ovogodišnjoj smotri, najduži aplauz dobio je novi film Martina Skorsezea "Ubistva pod cvetnim mesecom" - čak devet minuta, ali barem delić tog uspeha mora se pripisati tome što je, nakon što su prisutni konačno rešili da odmore dlanove, same zvezde filma među kojima i Leonardo Dikaprio, nastavili sa pljeskanjem.

Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

 

Zanimljivo je da su mediji kanski prijem novog filma o Indijani Džounsu ocenili kao "mlak" jer je dobio "samo" pet minuta aplauza. Tome je, piše ABC News, barem delimično doprinelo to što je film trajao mukotrpnih dva sata i 22 minuta, ali i to što je Harison Ford, koji se u "Brojčaniku sudbine" poslednji put pojavljuje u ulozi čuvenog arheologa, već nagrađen ovacijama na dodeli počasnih nagrada pre početka projekcije. Glumac je sledećeg dana opisao to iskustvo kao "neopisivo".

"Toplina, osećaj zajedništva, dobrodošlica - sve je to teško zamisliti. To me zaista čini srećnim", rekao je Ford.

Tu toplinu ponovo je imao priliku da iskusi i Tod Hejns, autor drame "May December", koji je dobio osmominutni aplauz, nakon što je 2015. bio nagrađen 10-minutnim ovacijama za svoje ostvarenje "Kerol".

Inače, rekorder kada je reč o dužini dobijenog aplauza i dalje je Giljermo del Toro, koji je 22 minuta slušao ovacije. 

Kanskoj publici su brideli dlanovi i 2004. kada su Majklu Muru aplaudirali punih 20 minuta. 

Više o filmovima koji dominiraju na kanskom aplauzometru, možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu