Aktuelno iz kulture

Nezaboravna i iza mikrofona i ispred kamere: Pet ostvarenja koja su obeležila filmsku karijeru Tine Tarner

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

26/05/2023

-

07:15

Nezaboravna i iza mikrofona i ispred kamere: Pet ostvarenja koja su obeležila filmsku karijeru Tine Tarner
Nezaboravna i iza mikrofona i ispred kamere: Pet ostvarenja koja su obeležila filmsku karijeru Tine Tarner - Copyright Printscreen YouTube/HD Film Tributes, Johanna Ouwerling, NOW PLAYING, HBO

veličina teksta

Aa Aa

Tina Tarner, kraljica rokenrola, koja je preminula 24. maja u 83. godini života, ostaće upamćena po legendarnim muzičkim hitovima i malobrojnim, ali vrednim filmskim ulogama.

Iako joj bavljenje glumom nikada nije bilo krajnji cilj, bila je talentovana i za sedmu umetnost i ostvarila nekoliko nezaboravnih rola. Predstavljamo vam njene filmove:

"Tomi" (1975)

Tarner je već bila velika zvezda kada je dobila ulogu u filmu "Tomi", rok operi grupe The Who. Dobila je ulogu "Esid Kvin" (Acid Queen) osobe kod koje je došao Tomi (Rodžer Daltri). Ona je svojom pesmom pokušala da istrgne Tomija iz katatonije svojom pesmom, ali joj to nije pošlo za rukom.

Inače, "Acid Queen" postao je naziv njenog drugog solo studijskog albuma koji je bio izuzetno uspešan.

"Pobesneli Maks 3" (1985) 

Aunti Entiti je daleko najpoznatija uloga Tarner i najveća uloga u filmu koju je dobila, a da nije igrala samu sebe. Ona je u trećem delu "Pobesnelog Maksa" tumačila lik vođe Bartertauna, koja je angažovala Maksa (Mel Gibson) da je oslobodi dvojice opasnih ljudi koji su pokušavali da preotmu kontrolu nad gradom. 

Međutim, nakon što je Maks odbio da ubije jednog od njih, postala mu je veliki neprijatelj i spremna da mu se osveti.

"Šta ljubav ima s tim" (1993) 

Iako Tina Tarner ne igra u filmu "Šta ljubav ima s tim", on predstavlja njenu biografiju, njenu priču, njenu muziku, pa čak i njen glas, u pesmama. 

Anđela Baset tumačila je lik Tine Tarner i dočarala bolan početak karijere legendarne pevačice, koja je dugo trpela zlostavljanje od svog emotivnog i poslovnog partnera Ajka Tarnera. 

Film opisuje kraj njihovog odnosa i Tinin uspon do jedne od najvećih zvezda rokenrola. 

"Poslednji akcioni heroj" (1993)

Iste godine igrala je manju ulogu u "Poslednjem akcionom heroju" kao gradonačelnica Los Anđelesa u filmu unutar filma. To je bila i njena poslednja glumačka uloga, budući da se nakon nje fokusirala na muziku. 

U ovom ostvarenju Arnold Švarceneger igra detektiva Džeka Slejtera, izmišljenog lika iz franšize, koji saznaje da nije stvaran tek kada u njegov svet slučajno dospeva dečak Deni Medigen (Ostin O'Brajan). 

"Tina" (2021)

HBO snimio je dokumentarac "Tina" u kojoj Tarner govori o svojoj decenijama dugoj karijeri. Baset je takođe doprinela filmu, kao i njeni prijatelji Opra Vinfri, Kurt Loder, Ervin Bah i mnogi drugi.

Ovaj dokumentarni film bio je njen poslednji pozdrav svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura