Aktuelno iz kulture

Pesme po kojima je pamtimo: Deset čuvenih izvedbi Tine Tarner i priče iza njih

Komentari

Autor: BBC

25/05/2023

-

07:11

Pesme po  kojima je pamtimo: Deset čuvenih izvedbi Tine Tarner i priče iza njih
Pesme po kojima je pamtimo: Deset čuvenih izvedbi Tine Tarner i priče iza njih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tinu Tarner, koja je preminula u 84. godini, pamtićemo po mnogim klasičnim izvedbama  u pobedničkoj kombinaciji R&B, fanka, roka i popa, uz prepoznatljivi sirovi i snažan vokal.

Pesme prate njenu priču od nesrećnog partnerstva sa prvim mužem Ajkom do njenog povratka 1980-ih.

Svi njeni hitovi imaju priču, a BBC donosi pregled priča o najvećim hitovima.

1. River Deep, Mountain High (1966)

Tina je postigla uspeh sa Ajkom 1960. godine, a jedno od remek dela pop muzike nastalo je šest godina kasnije kada je producent Fil Spektor zatražio da radi sa njom.

Iako je pesma bila napisana kao duet, Spektor nije želeo Ajka koji je voleo da kontroliše sve u studiju, a Tina je bila srećna što radi sa nekim drugim.

Bila je zaprepašćena kada je otkrila da je producent okupio pun orkestar i hor da stvori svoj čuveni zvuk.

„Bila sam samo devojka iz Tenesija koju je pronašao Ajk i ona je postala pevačica. Nikada, nikada, nisam video nešto slično, osim na filmu” , napisala je u svojoj autobiografiji.

Ploča je stigla do trećeg mesta u Velikoj Britaniji, ali nije postigla veliki uspeh u SAD. Radio di-džejevi su „rekli da nije dovoljno 'crno' da bude ritam i bluz, ili dovoljno belo da bude 'pop'", rekla je ona.

2. Proud Mari (1971)

Nakon što je ova pesma postala hit u izvođenju  Creedence Clearwater Revival 1969. godine, Ajk i Tina su svoju laganu kantri rok pesmu transformisali u eksplozivnu i epsku fank odu slobodi.

Počevši od njenog izgovorenog uvoda pre nego što je oživela svojim osebujnim vokalom, ova je pesma ostavila utisak na američke obožavaoce. Dosegla je četvrto mesto na Bilbordovoj listi i osvojila Gremi nagradu.

Kada je Bijonse odala počast Tini na dodeli nagrada Kenedi centra 2005, odabrala je ovu pesmu. Tri godine kasnije, otpevale su je kao duet na dodeli Gremi nagrada.

3. Nutbush City Limits (1973)

„Crkvena zgrada, ogromna zgrada/školska zgrada, pomoćna zgrada“ – Tina je slavno ovekovečila svoj rodni grad u Tenesiju u ovim tekststihovimaovima.

Vesela melodija bila je nostalgična uspomena iz njenog uznemirujućeg detinjstva, tokom kojeg je provela neko vreme berući pamuk.

„Ideš na polje radnim danima/I napraviš piknik na Praznik rada.“

Tri godine nakon što je ova pesma objavljena, Tina je napustila Ajka nakon što je godinama trpela njegov zlostavljanje, ugrozivši time svoju  karijeru.

4. Let's Stay Together (1983)

Tina je morala da počne iznova i da se ponovo izgradi kao solo umetnik. Ključni trenutak u tom povratku - koji je  doveo do još većeg uspeha – bio  je kada je upoznala dva člana engleske elektro-pop grupe Heaven 17.

Martin Vare i Glenn Gregori tražili su još jednog pevača za album obrada za svoj projekat British Electric Foundation, a Tina je bila bez ugovora za snimanje.

Kada je ušla u Abbei Road Studios, tamo nije bilo drugih muzičara.

"Gde je bend?" upitala je, očekujući orkestar u stilu Fila Spektora. Umesto toga, muziku su pravili sintisajzeri.

Prvo su snimili Ball of Confusion grupe The Temptations, a zatim Let's Stay Together Ala Grina - koja je bio njen prvi hit u top 10 u Velikoj Britaniji za deceniji.

5. What's Love Got to Do With It (1984)

Svoj status solo zvezde učvrstila je ovom pesmom, koju su napisali Teri Briten i Grejem Lajl, a koja je već bila ponuđena ser Klifu Ričardu, Doni Samer i grupi Baks Fiz. Tina je u početku za pesmu mislila da je suviše laka i previše pop.

Ipak, pristala je da je snimi –pod uslovom da to uradi na svoj način, "snažno i sa sirovim emocijama".

Uspelo je - njeno seksi, izražajno  izvođenje, praćeno spotom na kome se prikazuje kako korača ulicama Njujorka u teksasu i crnoj koži, donelo je Tini Tarner jedini američki solo broj jedan i Gremija.

Tako je sa 44 godine postala najstarija žena (u to vreme) koja je došla na broj jedan američke top liste.

6. Private Dancer (1984)

Naslovnu numeru sa najprodavanijeg albuma prvi su snimili Dire Straits, a napisao ju je frontmen grupe Mark Knopfler. Ali je zaključio da to ne odgovara muškom vokalu. Tina je kasnije u jednom intervjuu rekla da nije shvatila da je pesma o seksualnoj radnici.

„Nikada u životu nisam morala da se spustim na to. Ali mislim da je većina nas bila u situacijama kada smo morali da se prodamo, na ovaj ili onaj način. Kada sam se prepustila  Ajku, kada sam ćutala da izbegnem svađu, kada sam ostala s njim uprkos žudnji da odem, to je ono o čemu sam razmišljala kada sam pevala pesmu, tuga da radiš nešto što ne želiš, iz dana u dan. Veoma je emotivno”, napisala je u svojoj autobiografiji.

7. We Don't Need Another Hero (1985)

Još jedna pesma koju su napisali Briten i Lajl. Pesma – kao i sama Tina Tarner – pojavili su  se u filmu Mela Gibsona Mad Max Beyond Thunderdome.

U pitanju je klasična moćna balada iz 80-ih, čiji su stihovi odzvanjali pustoši postapokaliptičnog sveta filma. Tarner se u spotu pojavila kao njen lik tetka Entiti, za koju je rekla da se povezala jer je bila „snažna i otporna“.

"Toliko je izgubila, a onda je prošla kroz toliko toga da bi naterala muškarce u njenom svetu da je poštuju. Povezala ssam se s njenim borbama jer sam ih živela#, rekla je Tina.

Pesma je bila još jedan hit, dospevši na drugo mesto u SAD i zaradivši nominaciju za Gremi i nagradu Ivor Novello.

8.  The Best (1989)

Pesma je prvobitno napisana za Boni Tajler, ali je velša pevačica napravila samo manji hit  1988.

Sledeće godine, Tina je dodala dodatnu vokalnu snagu i novu mekanu rok produkciju - i to je postala jedna od njenih najprepoznatljivijih pesama i jedna od himni decenije.

Pesma se često pogrešno naziva Simpli The Best, što je stih iz poznatog refrena. Godinama je korišćena u brojnim reklamama tokom, uključujući i za Pepsi reklamu u kojoj se pojavljuje sama Tarner. Takođe je upotrebljena i za promociju ragbi lige u Australiji.

9. Steamy Windows (1989)

Pesma je objavljena na albumu Foreign Affair iz 1989. godine, a stihovi bluz numere ostavljali su slušaoce u maloj sumnji o tome p čemu se zapravo radi.

U pitanju je bila  bila još jedna osnažujuća i feministička numera Tarnerove, koja peva o preuzimanju vođstva u seksualnom odnosu. Music Week je to tada opisao kao "zadivljujući rizičnu pesmu " sa "nestašnim gitarskim deonicama".

10. Golden Eye (1995)

Tema Džejmsa Bonda je prekretnica za svakog umetnika. Nakon uspeha Tininog biografskog filma „Šta ima ljubav s tim“ nominovanog za Oskara iz 1993., producenti Bonda pozvali su je za debi Pirsa Brosnana u ulozi agenta 007.

Samu temu napisali su Bono i The Edge iz U2. Frontmen joj je dao svojevrsni demo - ali na pesmi je bilo još mnogo posl.

„Nije napravio pravi demo, Pomislila sam, kako da ovo spojim? Nije mi pokazivalo šta je njegova melodija. Tako da sam stvorio ono što sam mislio da je melodija od toga. Morala sam da radim zaista naporno. Tada sam znala da mogu da otpevam bilo šta što se nađe prema mnom“, rekla je za Bi-Bi-Si 2018.

Komentari (0)

Kultura