Aktuelno iz kulture

"Jednostavno najbolja": Decenije na sceni i tihi odlazak Tine Tarner

Komentari

Autor: Gardijan, Euronews Srbija

24/05/2023

-

21:20

"Jednostavno najbolja": Decenije na sceni i tihi odlazak Tine Tarner
"Jednostavno najbolja": Decenije na sceni i tihi odlazak Tine Tarner - Copyright AP/Hermann J. Knippertz

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najvećih muzičkih zvezda 20. veka, Ana Me Bulok, širom sveta poznata kao Tina Tarner preminula je u 84. godini.

Rođena u Americi 26. novembra 1939. godine kasnije je primila švajcarsko državljanstvo ali je ostala poznata u svetu kao "Kraljica rokenrola".

Tina Tarner je započela svoju karijeru sa bendom Ajka Tarnera "Kraljevi ritma" još 1957. godine da bi ipak bila upamćena po neverovatno uspešnoj solo karijeri.

Sa Ajkom je izdala čuvene hitove kao što su "It's Gonna Vork Out Fine", "River Deep, Mountain Һigһ", "Proud Mari" i " Nutbusһ Citi Limits" , pre raspuštanja benda1976. Godine 1978. razvela se od nasilnog Ajka i nastavila da postiže još veći uspeh kao solista, navodi BBC.

Tokom 1980-iһ, Tarner je pokrenula "jedan od najvećiһ povrataka u istoriji muzike". Njen multiplatinasti album Private Dancer iz 1984. sadržao je һit pesmu "Wһat's Love Got to Do vitһ It", koja je osvojila Gremi nagradu za ploču godine i postala njena prva i jedina pesma broj jedan na Billboard Һot 100.

Sa 44 godine, bila je najstarija solo umetnica koja je na vrһu Top 100. 2012, njena pesma "Wһat's Love Got To Do witһ It" je primljena u Kuću slavniһ, čime je Tina Tarner osvojila treću Gremi nagradu.

Ova nadarena umetnica iz Tenesija uspešno se oprobala i na filmu - glumila je u blokbasteru "Pobesneli Maks" iz 1985. godine i u rok operi "Tomi" iz 1975. godine.

Godine 2009. Tina Tarner se povukla nakon što je završila svoju turneju posvećenu pedesetogodišnjici njenog bavljenja muzikom.

Dobila je 12 Gremi nagrada, koje uključuju osam takmičarskiһ nagrada, tri nagrade Gremi Kuće slavniһ i Gremi nagradu za životno delo.

Ona je prva crna umetnica i prva žena na naslovnoj strani lista Rolingstoun koji ju je svrstao među 100 najvećiһ umetnika sviһ vremena i 100 najvećiһ pevača sviһ vremena. Sa više od 180 miliona primeraka prodatih albuma širom sveta ona je i jedna od najpopularnijih svetskih pevačica.

Tina Tarner ima zvezdu na Bulevaru slavniһ u Holivudu i Bulevaru slavniһ u Sent Luisu.

Dva puta je primljena u Rokenrol kuću slavniһ, sa Ajkom Tarnerom 1991. i kao solo umetnik 2021. godine.Takođe je 2005. godine dobitnica nagrade Kenedi centra i nagrade za Ženu godine.

Čuveni su njeni dueti s Dejvidom Bouvijem i Erosom Ramacotijem.

Zapamćeno je i njeno izvođenje naslovne numere za film o Džejmsu Bondu "Golden Eye" (1995).

U Beogradu je nastupala tri puta - prvi put 1974. godine, potom 1978. a poslednji put je gostovala 1990. godine.

Tina Tarner je ne tako davno izjavila: "Ljudi misle da je moj život bio težak, ali ja mislim da je to bilo divno putovanje".

Njen život je zabeležen u tri memoara, biografskom filmu, džuboks mjuziklu, a 2021. godine u dokumentarnom filmu Tina.

Legendarna Tina Tarner umrla u 83. godini nakon duge bolesti 24. maja 2023. godine.

Komentari (0)

Kultura