Aktuelno iz kulture

Premijera opere "Falstaf" 3. juna u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2023

-

16:43

Premijera opere "Falstaf" 3. juna u Narodnom pozorištu
Premijera opere "Falstaf" 3. juna u Narodnom pozorištu - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Komična opera Đuzepea Verdija "Falstaf" biće premijerno izvedena, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića i u režiji Nebojše Bradića, 3. juna (19:30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Suđić će prvi put posle 18 godina dirigovati jednom operskom premijerom, a u predstavi igraju Nebojša Babić kao Ser Džon Falstaf, kao i Siniša Radin, Aleksandar Dojković, Darko Đorđević, Mihailo Šljivić, Sonja Šarić i drugi, saopštilo je Narodno pozorište.

"Falstaf donosi aktuelnost, svežinu, razigranost, vedrinu... genijalnog Šekspira u libretističkoj adaptaciji izvanrednog Ariga Boita. Dakle, predstava je namenjena sladokuscima koji ne dolaze u operu samo da čuju poznatu ariju ili visoko C“, poručio je Suđić.

Prema njegovim rečima, u odnosu na ostale Verdijeve opere u "Falstafu" je "sve podređeno radnji, a veoma malo toga pevačkoj frazi", pa veruje da će mnogi poželeti da "vide i čuju operu nekoliko puta, uvek otkrivajući brojne nove dramske i muzičke slojeve". 

Bradić je ocenio da je "Falstaf" "potvrda nepopravljivog optimizma sveta i čovečanstva u susretu sa svim mogućim nedaćama“.

"'Falstaf' je svojevrsna 'Commedia dell' Arte' u kojoj se Verdi podsmeva skoro svim protagonistima, ostavljajući samo ljubav i zanos dvoje mladih, Nanete i Fentona, da lebdi iznad opšteg meteža kao čista neukaljana emocija, dok sve ostalo može da se podvede pod farsu", saopštilo je Narodno pozorište.

Scenografiju "Falstafa" kreirao je Geroslav Zarić, kostime Marina Vukasović Medenica, a u predstavi učestvuju Orkestar i Hor ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Narodno pozorište je prvu reprizu najavilo za 6. juna, a sledeće izvođenje je 29. juna, dok će povodom premijere u foajeu partera Velike scene biti postavljena izložba "Falstaf na sceni Narodnog pozorišta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura