Aktuelno iz kulture

Operski pevač Janko Sinadinović: Opera će postojati dok god postoje iskrene ljudske emocije

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

10:33

Operski pevač Janko Sinadinović: Opera će postojati dok god postoje iskrene ljudske emocije
Janko Sinadinović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Operski pevač Janko Sinadinović obeležio je 25 godina svog umetničkog rada izvođenjem opere "Turandot" 16. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Sinadinović je rekao da je prošlo četvrt veka od njegovog debija u Narodnom pozorištu, a jubilej je proslavio bajkovitom pričom i remek delom Đakoma Pučnija.

"Bajke su ljudima vrlo primamljive sa vrlo jasnim porukama da dobro pobeđuje. Radi se o esencijalnim ljudskim emocijama koje privlače publiku", naveo je umentik.

Sinadinović je ocenio da je u režiji Marija Pavla Del Monaka "napravljen je zaista izuzetan spektakl", i da "Turandot" predstavlja trenutno "najreprezentativniju predstavu na repertoaru Narodnog pozorišta".

U predstavi Sinadinović igra tatarskog princa Kalafu koji rešava zagonetke zle princeze Turandot i na kraju se rađa ljubav. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Sinadinović je priznao da 25 godina umetničke karijere "podrazumeva uspone i padove, sumnje uopšte da li treba praviti umetnost i da li je čovek zaista umetnik".

"Većina umetnika sebi postavlja takvo pitanje, i tih klackalica je bilo dosta u karijeri", rekao je Sinadinović.

Upitan kako vidi budućnost opere u doba tehnoloških revolucija, Sinadinović je ocenio da će "postojati dok god postoje iskrene esencijalne ljudske emocije".

"Možda i nesvesno publika hrli ka tome, želi da vidi mržnju, ljubav, prevaru. Kao u sapunskim operama, samo što je ovde podignuto na viši nivo", naveo je umetnik.

Primetivši da se vremenom i opera transformiše, Sinadinović je dodao da je više neće biti, kao ni publike, samo ako se "emocije razvodne i postanu bizarne":

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura