Aktuelno iz kulture

Poslednja Pučinijeva opera "Turandot" na sceni Madlenijanuma u koprodukciji sa Narodnim pozorištem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2023

-

15:26

Poslednja Pučinijeva opera "Turandot" na sceni Madlenijanuma u koprodukciji sa Narodnim pozorištem
Poslednja Pučinijeva opera "Turandot" na sceni Madlenijanuma u koprodukciji sa Narodnim pozorištem - Copyright Zoran Škrbić/Madlenianum

veličina teksta

Aa Aa

Još jedna uspešna koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum opera "Turandot", poslednje delo čuvenog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, u viđenju mladog i talentovanog reditelja Maria Pavla del Monaka, i pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića ponovo je pred publikom Madlenianuma u petak 31. marta.

U naslovnoj ulozi će pevati Jasmina Trumbetaš Petrović, robinja Liu će biti Sofija Pižurica, Dragoljub Bajić je Timur, a Ljubodrag Begović, Darko Đorđević i Stefan Živanović su Ping, Pang i Pong, car Altoum je Aleksandar Dojović, Mandarin je Aleksandar Stamatović, Princ od Persije Ermin Ašćerić, dok je Duša princeze Lou-Ling balerina Olga Olćan.

Ovog puta kao Princ Kalaf nastupa Nikola Kitanovski, uvaženi redovni profesor na katedri za Solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Nikola Kitanovski spada u one umetnike koji potiču sa ovih prostora i koji ne samo što su uspeli da izgrade, već kontinurano – više od dve i po decenije održavaju impresivnu solističku karijeru u teatrima koji u operskom svetu zauzimaju posebno mesto, značaj i ulogu.

Rođen je u Skoplju – Makedonija, gde je završio svoje niže i srednje muzičko obrazovanje, a diplomirao je i magistrirao solo pevanje u klasi primadone Biserke Cvejić na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Zoran Škrbić/Madlenianum

 

Početak njegove karijere datira od 1987. g. kada je kao solista nastupao u gotovo svim većim centrima Jugoslavije.

Dobitnik je prve nagrade na Internacionalnom konkursu za solo pevače "Katja Ričareli" 1991. g. u Mantovi – Italija.

U njegovom posedu se nalaze i brojna domaća priznanja, kao i godišnja nagrada (1995.g.) Narodnog pozorišta u Beogradu za koga ga vezuje dvadesetogodišnja saradnja i preko 240 nastupa u različitim ulogama.

U karijeri od 25 godina na operskom podijumu, Kitanovski je svojim umetničkim zaslugama, visokim nivoom interpretativnosti i izvođaštva sa uspehom nastupao u operskim kućama u: Rimu, Napulju, Bolonji, Đenovi, Hamburgu, Frankfurtu, Štutgartu, Karlsrue, Lionu, Marseju, Madridu, San Sebastianu, Tokiju, Bankoku, Varšavi, Bukureštu, kao i na festivalima u Taormini, Tore del lago, Aspendosu, Boljšoj u Moskvi, Dubravačkim letnjim igrama, na Ohridskom letu i Bemusu, gde je ubedljivo i sa lakoćom donosio uloge poput: Otela, Radamesa, Manrika, Kavaradosija, Hermana P, Don Hozea, Turidua, Kanija, Rodolfa, Pinkertona, Mauricija i dr. U Madlenianumu prvi put nastupa kao Kanio u operi "Pajaci".

Plakat

 

Od 2004. godine Kitanovski se bavi i pedagogijom na FMU u Beogradu. Kitanovskom je bilo povereno i dvogodišnje vođenje Operskog studija u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu.

Od 2006. osmišljavanjem, organizacijom i realizacijom preko 30 koncerata projekta "Put ka Belkantu“ po Srbiji, pružio je mogućnost da četrdesetak mladih pevača, pored sticanja dragocenog iskustva pred publikom, promovišu umetničku pesmu i opersku literaturu različitih kompozitora.

Sledeća izvođenja opere Turandot u Madlenianumu su 28. aprila i 12. maja.

Komentari (0)

Kultura