Aktuelno iz kulture

Operska pevačica Sanja Kerkez o ulozi Turandot: Ono što opera budi u ljudima je ono što ljudima treba

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

09:24

Operska pevačica Sanja Kerkez o ulozi Turandot: Ono što opera budi u ljudima je ono što ljudima treba
Operska pevačica Sanja Kerkez o ulozi Turandot: Ono što opera budi u ljudima je ono što ljudima treba - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Operska pevačica Sanja Kerkez sinoć je nastupila prvi put u ulozi Turandot u istoimenoj operi reditelja Marija Pavla Del Monaka u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kerkez je u "Turandotu" nastupa sa kolegom Jankom Sinadinovićem koji je proslavio 25 godina rada.

"Nas dvoje svih 25 godina radimo na predstavama. Često smo na sceni zajedno. Nadam se da je pred nama još toliko zajedničkog rada", rekla je Kerkez. 

Uloga princeze Turandot u operi Đakoma Pučinija je za Kerkez "božanstvena", pošto je u pitanju "stamena i jaka žena".

"Ona je strašno odlučna da nikad ne posustane pred nekim muškarcom. Toliko je surova da svima odrubljuje glavu", napomenula je umetnica.

Kerkez je podsetila da je libreto Đuzepea Adamija i Renata Simonija napisan pema bajci, "a svaka bajka je, prema njenim rečima, "utemeljena na realnom životu, porodičnim, partnerskim ili prijateljskim odnosima".  

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Suština svake bajke je da ljubav pobeđuje. I Kalaf sa svojom ljubavlju je i uspeo da otopli ledenu princezu. To može da se aplicira na sve segmente života. Živimo u dualnom svetu, imamo dobro i manje dobro, belo i crno. Svetlost je ipak jača od tame", navela je Kerkez za Tanjug Reflektor.

Pošto ima veliki dijapazon repertoara, Kerkez priznaje da je Turandot samo jedna od uloga koje je pevala, dok je Norma iz istoimene opere "posebna za svaku pevačicu  - ona je na jednu stranu, a sve ostale uloge na drugu".

Upitana kak ovidi budućnost opere u doba tehnoloških revolucija, Kerkez je istakla da "ljudski glas ništa ne može da zameni, nikakva tehnološka inovacija i robot.

Smatra da operu mogu unaprediti digitalne scenografije i moderniji kostimi i da će se ona menjati u vizuelnom smislu.

"Međutim, opera kao vekovna tradicija ne može tek tako da propadne, jer joj kroz vekove nisu uvek svi bili naklonjeni. A opera je opstala. Ona je visokofrekventna, utiče jako dobro na ljudsku dušu. A to što budi u ljudima je ono što ljudima treba. I dok je ljudskog veka biće ove umetnosti", rekla je Kerkez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura