Aktuelno iz kulture

Branislava Podrumac prvi put kao Liu u operi "Turandot" na sceni Madlenijanuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2023

-

16:57

Branislava Podrumac prvi put kao Liu u operi "Turandot" na sceni Madlenijanuma
Branislava Podrumac prvi put kao Liu u operi "Turandot" na sceni Madlenijanuma - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Sopran Branislava Podrumac prvi put će se naći u ulozi robinje Liu u operi "Turandot", koja će se 28. aprila igrati na sceni Madlenijanuma. 

Višestruko je nadarena umetnica velike moći transformacije koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, mjuzikl, pa čak i dramskim ulogama.

Diplomirala je solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Radmile Smiljanić. Na istom fakultetu je na doktorskim studijama kod prof. Nikole Kitanovskog.

Usavršavala se na majstorskim kursevima u Beogradu, Beču i Hagu, kod Olivere Miljaković, Katarine Jovanović, Zone Gazarijan, Džejmsa Mekreja, Rite Susovski, Marjane Lipovšek i Olge Makarine. Na operskoj sceni je debitovala 2003. godine kao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu naslovnom ulogom u Pučinijevoj Sestri Anđeliki.

Široj javnosti postala je poznata nakon tumačenja glavne uloge (Ja) u hit mjuziklu Rebeka Silvestera Levaja, za koju je dobila nagradu UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini.

Plakat

 

Ovom ulogom započela je uspešnu saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde tumači uloge: Metele u opereti "Pariski život", Kejti u mjuziklu "Poslednjih pet godina", Hane u opereti "Vesela udovica", Nede u operi "Pajaci", Eponine u mjuziklu "Jadnici", Franci u opereti "Bečka krv", Papagene u verziji "Čarobne frule" za decu, Ore u operi "Suton" Stevana Hristića, kao i dramsku ulogu "Vide" u predstavi Male tajne u režiji Gorana Markovića, a uspešno je učestovala i koncertu "Svetlosti pozornice", koji je poslednji put izveden na Biznis forumu na Kopaoniku.

Održala je veliki broj koncerata, resitala i javnih nastupa, od kojih se posebno izdvajaju izvođenje Bernštajnovog Kadiša sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a (2003) i nastup na Novogodišnjem koncertu Beogradske filharmonije (2011).

Posebno mesto u njenoj karijeri prestavljaju negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike. Zapažena su njena tumačenja uloga Elizabete u plesnoj operi "Derišta" Filipa Glasa (2009) i Nimfe u kamernoj operi "Narcis i Eho" (2003) Anje Đorđević. U okviru kamerne scene Beogradske filharmnije 2017. recitovala je stihove i pokazala izuzetno glumačko umeće izvodeći "Fasadu" Vilijama Voltona; delo, inspirisano duhovitim, ironičnim, sarkastičnim, ali i sentimentalnim stihovima engleske pesnikinje Edit Sitvel.

Članica je nekoliko ansambala sa kojima redovno nastupa na koncertima, festivalima i prigodnim kulturnim manifestacijama od kojih se izdvajaju: Libercuatro specializovan za izvođenje tango muzike, kao i Trio Casablanca i No Boundaries duo sa repertoarom filmske i popularne klasične muzike.

Branislava je učestvovala u edukativnim programima Beogradske filharmonije (koncertna svita "Hari Poter i čarobnjakov kamen" 2006, 2016 i 2018) i Opere i teatra Madlenianum ("Čarobna frula" za decu 2013). Takođe je bila glavni protagonista dokumentarno – igranog filma Gorana Paskaljevića "Beograd: otići ili ostati" (2002) u produkciji nemačko – francuske televizije Arte, i glavni protagonista dokumentarnih TV filmova "Od Boga dar" (1997) i "Boja duše" (2019) autora Vladimira Perovića.

Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije sa statusom samostalnog umetnika.

Publika Branislavu Podrumac može još u aprilu gledati 26. u naslovnoj ulozi "Vesele udovice", a 4. maja kao Metelu u "Pariskom životu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura