Aktuelno iz kulture

Umetnik Dušan Jovović putuje u Britaniju: Predstavnik Srbije prvi put na Londonskom bijelnalu dizajna

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

13:56

Umetnik Dušan Jovović putuje u Britaniju: Predstavnik Srbije prvi put na Londonskom bijelnalu dizajna
Ministarstvo kulture - Copyright Ministarstvo kulture

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srbija, autorskim radom Dušana Jovovića, pod nazivom "134, Sveta Geometrija", prvi put nastupa na Londonskom bijenalu dizajna, koje je svečano otvoreno u umetničkoj galeriji "Somerset house".

Autorski rad Jovovića je već nakon samog otvaranja privukao veliku pažnju publike i figurira kao jedan od najposećenijih i najslikanijih projekata na ovogodišnjoj manifestaciji, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Rad "134, Sveta Geometrija" inspirisan je srpskim ornamentima srednjeg veka i istražuje kako da bolje razumemo odnos umetnosti, nauke, tehnologije i teologije. 

Privatna arhiva

Dušan Jovović

Umetnički eksperiment počinje predmetom sa motivima srpskih ornamenata srednjeg veka. Ovo će biti centralna tačka u kojoj će se rotirati tehnologije poput svetlosti i veštačke inteligencije, video-mape – procena odnosa između čovečanstva i mašina.

Projekat, koji je odgovorio na temu Londonskog bijenala dizajna "Globalna igra: Remapiranje saradnje", a kojim se naša zemlja prvi put predstavlja na jednom od najprestižnijih događaja u oblasti dizajna i inovacija, izabran je na konkursu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, ustanove koja realizuje nastup Republike Srbije, u ime Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture

 

Posetioci bijenala dizajna do 26. juna će imati priliku da pogledaju projekat srpskog paviljona zajedno sa radovima više od 40 dizajnera iz čitavog sveta.

Bijenale dizajna u Londonu 2023. godine realizuju "Het Nieuwe Instituut", holandski nacionalni muzej i Institut za arhitekturu, dizajn i digitalnu kulturu, na čelu sa generalnim i umetničkim direktorom Arikom Čenom. 

Ministarstvo kulture

 

Osnovano 2016. godine, bijenale ima za cilj promociju međunarodne saradnje i globalne uloge dizajna, sa izložbama i instalacijama koje "demonstriraju ambiciju stvaranja univerzalnih rešenja za probleme koji se tiču svih nas", kroz izložbene postavke iz celog sveta.

Komentari (0)

Kultura