Aktuelno iz kulture

Zlatni pečat za Jelisavetu Seku Sablić, Đorđa Kadijevića i Žiku Pavlovića

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

14:47

Zlatni pečat za Jelisavetu Seku Sablić, Đorđa Kadijevića i Žiku Pavlovića
Zlatni pečat za Jelisavetu Seku Sablić, Đorđa Kadijevića i Žiku Pavlovića - Copyright Tanjug/ Tanja Valic

veličina teksta

Aa Aa

Jugoslovenska kinoteka dodelila je ovogodišnja priznanja "Zlatni pečat" glumici Jelisaveti Seki Sablić, kao i rediteljima Đorđu Kadijeviću i posthumno Živojinu Žiki Pavloviću, izjavio je upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović. 

"Zlatni pečati" za doprinos filmskoj umetnosti biće uručeni dobitnicima 6. juna na Dan Jugoslovenske kinoteke, kada počinje i jubilarni 25. Festival nitratnog filma "Nitrat 25", koji traje do 15. juna, rekao je Vujović na konferenciji za novinare.

Seka Sablić jedna je od najnagrađivanijih domaćih glumica - osvojila je "Zlatnu arenu" na Festivalu u Puli, četiri puta Statuetu "Ćuran", "Dobričin prsten", Oktobarsku nagradu grada Beograda, te prestižnu nagradu "Pavle Vujisić" za životno delo. 

Đorđe Kadijević je jedan od najznačajnijih domaćih reditelja, kog publika pamti po filmskim ostvarenjima "Leptirica" i "Sveto mesto".

Njegov igrani film "Praznik" (1967) je, prema mišljenju kritičara, jedan od najboljih filmova iz Zlatnog doba domaćeg filma. Izuzetno značajna je i njegova TV seriju "Vuk Karadžić" iz 1989. koja je dobila Gran pri Evrope na televizijskom festivalu u Rimu. Živojin Žika Pavlović (1933 - 1998) bio je jedan od najvećih domaćih reditelja crnog talasa jugoslovenskog filma, ali i istaknut književnik, slikar i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovo ime sada nosi nagrada Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura