Aktuelno iz kulture

Izložba studentskih plakata posvećena Bati Živojinoviću u Kinoteci: Novo viđenje filmskih klasika

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2023

-

20:26

Izložba studentskih plakata posvećena Bati Živojinoviću u Kinoteci: Novo viđenje filmskih klasika
Izložba studentskih plakata posvećena Bati Živojinoviću u Kinoteci: Novo viđenje filmskih klasika - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Izložba studentskih plakata "Sadnekad" otvorena je danas u Jugoslovenskoj kinoteci, na dan rođenja glumca Velimira Bate Živojinovića.

Studenti treće i četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetu Plakat, u klasi profesora Slavimira Stojanovića Futra, izabrali su sa liste od preko 80 najznačajnijih uloga Bate Živojinovića po jedan naslov i dali novo grafičko rešenje plakata.

Tanjug/video

 

Stojanović je za Tanjug rekao da izložba, između ostalog, pokazuje koliko je dizajn napredovao u odnosu na vreme kada su nastali originalni plakati za filmove u kojima je igrao Živojinović.

"Nema sumnje da su plakati naših studenata mnogo bolji u odnosu na originale. Reč je o sasvim drugačijem načinu promišljanja i veoma smo srećni što sa našeg fakulteta svake godine izađe po deset vrhunskih dizajnera", rekao je Stojanović.

Tanjug/video

 

 

U novom, savremenom izdanju našli su se kultni filmovi "Skupljači perja", "Tri", "Bitka na Neretvi", "Кozara", "Pas koji je voleo vozove", "Idemo dalje", "Balkan ekspres", "Lepa sela lepo gore" i mnogi drugi koji su ostali upamćeni po Batinim ulogama.

Mladi umetnici dali su svoje viđenje ostvarenja koja su obeležila bogatu karijeru glumca. Uz nova rešenja postavljeni su i printovi originala iz bogate zbirke plakata koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

U sali "Makavejev" u čast glumca počeo je i maraton njegovih najpoznatijih filmova. Sve projekcije su besplatne za publiku.

Komentari (0)

Kultura