Aktuelno iz kulture

Priština od Beograda traži još jedan deo kulturnog blaga Ulpijane: Ministarstvo odgovorilo slikom razrušenih crkava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2023

-

12:08

Priština od Beograda traži još jedan deo kulturnog blaga Ulpijane: Ministarstvo odgovorilo slikom razrušenih crkava
Priština od Beograda traži još jedan deo kulturnog blaga Ulpijane: Ministarstvo odgovorilo slikom razrušenih crkava - Copyright Twitter.com/@MKRS_KS, @min_kulture

veličina teksta

Aa Aa

Glinena lampa iz 4. veka nove ere, otkrivena na arheološkom nalazištu Ulpijana, jedan je od niza artefakata koji od Srbije potražuje kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta pozivajući se na konvencije Uneska, dok zvanični Beograd takve zahteve naziva "licemernim".

Na zvaničnom Tviter nalogu kosovskog ministarstva poručili su da je reč o jednom od "1.247 eksponata zbirke kulturnog nasleđa koje Srbija ilegalno drži više od dve decenije".

"Ne vraćajući ih u mesto porekla, Srbija krši konvencije Uneska, sporazum o povratku i Ahtisarijev dokument", navodi se u objavi.

Međutim, Ministarstvo kulture ponovo je odgovorilo fotografijom oskrnavljene crkve, ovog puta Crkve Svete Petke u Binaču kod Vitine koja je, kako su naveli, razrušena eksplozivom.

"Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“, ponovili su iz Ministarstva, kao i u ranijim odgovorima na potraživanja iz Prištine.

Oni su naglasili i da je Srbija članica Uneska, kao i potpisnica kulturnih konvencija koje poštuje i posvećeno sprovodi.

"Zato je krajnje licemerno pozivanje Prištine na konvencije Uneska, posebno imajući u vidu njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti", poručili su iz Ministarstva.

 

 

Podsećamo, sporni artefakti koji su se nalazili u Narodnom muzeju u Prištini, našli su se u Beogradu krajem 1998. godine, kada su predstavljeni na izložbi organizovanoj u Galeriji SANU pod nazivom "Arheološko blago Kosova i Metohije - od neolita do ranog Srednjeg veka". Istovremeno je u Konaku kneginje Ljubice prezentovano etnografsko nasleđe iz Muzeja u Prištini. 

Kosovske institucije već godinama od Srbije traže vraćanje tih eksponata, što srpsko Ministarstvo kulture i informisanja odbija, uz obrazloženje da ne veruje da će eksponati biti zaštićeni, kao i da se radi o preotimanju srpskog kulturnog nasleđa.

Među ostalim predmetima su i poklopac od gline iz doba neolita, centaur od terakote iz doba kasnog neolita, kaciga iz metalnog doba, crvena monohromna polusferna vaza iz ranog neolita, bronzana skulptura i zlatna burma iz rimskog perioda, kao i predmeti iz ranog srednjeg veka.

Komentari (0)

Kultura