Aktuelno iz kulture

Završena 17. Turneja Slobodne zone - preko 18.000 gledalaca u više od 50 mesta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2023

-

10:12

Završena 17. Turneja Slobodne zone - preko 18.000 gledalaca u više od 50 mesta
Završena 17. Turneja Slobodne zone - preko 18.000 gledalaca u više od 50 mesta - Copyright Promo/SlobodnaZona

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjeg dana proleća završena je 17. Turneja Slobodne zone. Tokom tri meseca trajanja ovaj jedinstveni filmski događaj posetio je preko 50 mesta u Srbiji. Na programu je bilo sedam najznačajnijih ostvarenja prikazanih na prošlogodišnjoj, 18. Slobodnoj zoni.

"I sa ovom turnejom pokazujemo koliko nam je stalo do publike u svim gradovima Srbije, a ne samo u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde se festival redovno održava početkom novembra", istakao je Rajko Petrović, direktor i jedan od selektora Slobodne zone.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa lokalnim partnerima - kulturnim centrima, domovima kulture, bibliotekama, nevladinim i aktivističkim organizacijama - projekcije su bile izuzetno posećene. Za neke se tražila karta više, a bilo je i onih specijalno namenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola, sa filmovima koji su obrađivali njima bliske teme.

Promo/SlobodnaZona

 

"Stalno nam prilaze novi partneri, jer prepoznaju značaj turneje; tako smo ove godine prvi put filmove sa Slobodne zone predstavili publici u Guči, Opovu i Rudniku", dodaje Petrović.

Procenjuje se da je filmove pogledalo preko 18.000 gledalaca, što pokazuje da i van velikih gradova postoji zainteresovanost građana za ostvarenja sa angažovanom tematikom koja navode na promišljanje i preispitivanje.

"Turneja je odlična prilika za druženje, upoznavanje sa najrecentnijom angažovanom kinematografijom, prilika da se još jednom zapitamo u kakvom svetu živimo i da se, bar malo i od srca, nasmejemo tim povodom", poručio je Rajko Petrović.

Svih sedam ostvarenja, pet igranih i dva dokumentarna, prikazano je besplatno.

Promo/SlobodnaZona

 

Na programu su bili "Trougao tuge" u režiji Rubena Estlunda, Utama Alehandra Loajse Grisija, "Prekovremeni rad" Erika Gravela, "Nežno" Ane Ester Nemeš i Lasla Čuje, "Časna sestra fudbalski trener" Roberta Buesa, "Ljubav, nemačke marke i smrt" Džema Kaje i "Pisanje vatrom" Sušmita Goša i Rintu Tomas.

Turneja Slobodne zone tako je nastavila tradiciju jednog od najambicioznijih poduhvata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji i sprovođenje misije negovanja i razvoja prefinjene filmske publike i u manjim mestima širom Srbije.

Turneja Slobodne zone sprovedena je zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije.

Komentari (0)

Kultura