Aktuelno iz kulture

Poetska nagrada "Vasko Popa" pripala Tanji Stupar Trifunović

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

14:48

Poetska nagrada "Vasko Popa" pripala Tanji Stupar Trifunović
Poetska nagrada "Vasko Popa" pripala Tanji Stupar Trifunović - Copyright Pomo/Delfi

veličina teksta

Aa Aa

Poetska nagrada "Vasko Popa" za 2023. godinu većinom glasova žirija pripao je Tanji Stupar Trifunović za knjigu "Zmijštak" u izdanju Arhipelaga, saopštili su danas organizatori.

Žiri u kome su Dragan Prole, Marija Šimokovića i Stevan Bradić odlučio se između 54 naslova iz 2022. godine za zbirku Stupar Trifunović, kaže se u saopštenju.

Žiri je istakao, između ostalog, da se pesme u "Zmijštaku" kreću "prostorima intimnosti i ljubavi, porodice i zavičaja, istorijske pozornice i previranja i ambivalentnog pokušaja da se otvori prostor za novi početak".

"I mada stihovi ove zbirke počivaju na veštom i paradoksalnom spoju lirizma i oporosti, lišenog naivnog optimizma proteklih epoha, oni uprkos svemu svedoče o trajnoj i suštinskoj nesigurnosti svake sile, svakog poretka zasnovanog na dominaciji", ocenio je žiri.

Kako je najavljeno, 29. nagrada "Vasko Popa" biče  uručena dobitnici 29. juna u Gradskoj kući Vršca, a sastoji se od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše i novčanog iznosa.

Osnivači nagrade su Društvo "Vršac lepa varoš" i Agencija Đorđević, uz saglasnost i podršku Haše Popa i Fondacije Hemofarm. Darodavci novčanog iznosa su Senzal kapital, vlasnika Radeta Rakočevića, i Grad Vršac.

Stupar Trifunović je banjalučka pesnikinja, pripovedačica i romansijerka koja je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča, dva romana i grafički roman "More je bilo mirno" u saradnji sa ilustratorkom Tatjanom Vidojević.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu