Aktuelno iz kulture

Puriši Đorđeviću posthumno "Specijalni Ernest" festivala u Somboru

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

16:10

Puriši Đorđeviću posthumno "Specijalni Ernest" festivala u Somboru
Puriša Đorđević - Copyright FEST/Dušan Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Priznanje Somborskog filmskog festivala "Specijalni Ernest"  pripao je posthumno reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću, na osnovu odluke Direkcije festivala, saopštili su danas organizatori.

Priznanje Đorđeviću (1924-2022) za doprinos dobrim filmovima u njegovo ime će primiti ćerka Lidija Andrić na svečanom zatvaranju 5. Somborskog filmskog festivala 14. jula, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, film "Usta puna zemlje", koji je Đorđević završio neposredno pred smrt, biće prikazan 11. jula (23:00), u okviru sekcije "Kad bi Sombor bio Holivud“, u Atrijumu gradske kuće u Somboru.

"Đorđević je ostavio neizbrisiv trag ne samo u srpskom već i u evropskom filmu. Njegov izuzetno bogat i raznovrstan opus svrstava ga u stvaraoca modernog filmskog izraza koji izaziva publiku kako odabirom tema tako i filmskom naracijom“, ocenila je direktorka festivala Vesna Šašić. 

Đorđević je snimiko 20 igranih filmova, među kojima su "Devojka“, "San“, "Jutro“ i "Podne“, a njegova ostvarenja su prikazivana na filmskim  festivalima poput Venecije i Berlina, a dobitnik je i nekoliko Zlatnih arena u Puli.

Somborski filmski festival biće održan od 8. do 14. jula, sa filmovima u Glavnom programu, Selekciji filmova mladih autora, Panorami mađarskog filma i pratećem programu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura