Aktuelno iz kulture

"Za one koji dolaze": "Ovuda će proći put" otvara ovogodišnji Somborski filmski festival

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

12:58

"Za one koji dolaze": "Ovuda će proći put" otvara ovogodišnji Somborski filmski festival
"Za one koji dolaze": "Ovuda će proći put" otvara ovogodišnji Somborski filmski festival - Copyright Promo/Slobodan Jotić

veličina teksta

Aa Aa

Somborski filmski festival u svom petom izdanju biće održan od 11. do 14. jula u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, saopšteno je iz direkcije ove manifestacije.  

U planu je da festival otvori debitantski film rediteljke Nine Ognjanović "Ovuda će proći put", koji je srpsku premijeru imao na 51. izdanju FEST-a. 

U filmu igraju Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Svetozar Cvetković, Igor Filipović, a ostvarenje je već osvojilo nagrade na festivalima u Americi i Italiji.  

Tradicionalno, ulaz na sve projekcije je slobodan, a festivalu će prethoditi predfestivalske aktivnosti namenjene deci i mladima.  

Pod sloganom "Za one koji dolaze" festival ima cilj da se pored filmova i mladih autora predstave i  uspešni mladi ljudi Sombora.  

Ove godine, laureat nagrade za životno delo Somborskog filmskog festivala posthumno će biti proslavljeni reditelj Mladomir Puriša Đorđević, koji je preminuo krajem 2022. godine. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Direktorka festivala Vesna Šašić je istakla da je Somborski filmski festival od svog osnivanja 2018. godine osmišljen tako  da unapređuje i neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost.  

Kako je ovogodišnje, peto izdanje Festivala, svojevrsni "mini-jubilej", ona podseća da će se realizovati od 11. do 14. jula pod sloganom "Za one koji dolaze", tako da će posebna pažnja, u gotovo svim segmentima programa, biti usmerena na  ulogu budućih  generacija  "Afirmicija tolerancije, ravnopravnosti i slobode, kao i uvažavanje i promocija identiteta društvene zajednice jesu konstante festivala. Sa velikim zadovoljstvom naglašavamo neprekidnu podršku Filmskog centra Srbije, te uspešnu saradnju sa Niškim kulturnim centrom, kao i članstvo u Mreži kinoprikazivača Srbije od njenog osnivanja. Tekovina našeg prisustva u ovoj uglednoj asocijaciji je ostvarivanje  saradnje sa više od  40 ustanova kulture u Srbiji koje se bave konoprikazivaštvom", izjavila je direktorka festivala Vesna Šašić.  

Ona je dodala da se u okviru pratećeg programa planira sada već tradicionalna  promocija filmskih izdanja, te razgovori o filmovima prikazanim na Somborskom filmskom festivalu u kojima će sa publikom razgovarati najznačajniji filmski kritičari, reditelji, scenaristi, producenti.  

Takođe,  povodom prvih pet godina trajanja festivala, planirano je stručno predavanje Aleksandara Erdeljanovića o Ernestu Bošnjaku kojim će se, pod punim svetlom rasvetliti izuzetna uloga koju je Bošnjak imao u razvoju industrije filma u našem regionu. Selektor festivala, Dejan Dabić istakao je da kada je 2018. godine u Somboru održan prvi filmski festival Dunavsko-panonske regije "Porodica Naroda, najvažnije je bilo, uz osnovnu ideju festivala i kvalitet filmova, ostvariti kontinuitet.  

Promo/Slobodan Jotić

 

"Čekale su nas teške kovid godine, kao i globalni potresi izazvani ratom u Ukrajini. Uprkos svemu, čeka nas mali jubilej, 5. Somborski filmski festival dokazuje da snovi somborskog pionira filma, Ernesta Bošnjaka, nisu bili uzaludni. I ne samo to, ove godine odlazimo i korak dalje, okrećemo se ka budućnosti, o čemu svedoči i ovogodišnjeg festivalski slogan "Za one koji dolaze", naglasio je Dejan Dabić.  

Čuveni Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.  

Upravo o Bošnjaku je Slobodan Šijan snimio svoj novi film “Budi Bog s nama”, u kome glavne role igraju Miloš Biković, Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, i mnogi drugi.  

Projekcije i prateći programi planirano je da se održe u Kulturnom centru "Laza Kostić" Sombor, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor. 

Direkciju festivala čine: Vesna Šašić – direktorka festivala i umetnički direktor, Dejan Dabić – selektor, Milivoje Mlađenović – programski direktor, Mihajlo Nestorović – kreativni direktor i Ognjen Rakčević – producent.  

Komentari (0)

Kultura