Aktuelno iz kulture

Preminuo čuveni Oskarovac Alan Arkin u 89. godini

Komentari

Autor: CNN

30/06/2023

-

17:22

Preminuo čuveni Oskarovac Alan Arkin u 89. godini
Alan Arkin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Alan Arkin, čuveni glumac i Oskarom nagrađena zvezda filma "Little Miss Sunshine", preminuo je u 89. godini života, saopštila je njegova porodica, prenosi CNN.

"Naš otac je bio jedinstveno talentovana sila prirode, i kao umetnik i kao čovek. Brižni muž, otac, deda i pradeda, bio je obožavan i veoma će nam nedostajati", rekli su njegovi sinovi Adam, Metju i Entoni Arkin u izjavi za CNN.

Arkin je rođen u Bruklinu, a njegova porodica nemačko-jevrejskog porekla preselila se u Los Anđeles kada je bio dete. Arkin je pohađao Benington koledž, ali je napustio kako bi formirao muzičku grupu "The Tarriers" u kojoj je pevao i svirao gitaru.

Grupa nije dugo ostala zajedno, ali je imala hit sa "The Banana Boat Song" 1957. godine. 

Zatim je postao jedan od osnivača improvizacione trupe "Second City", a takođe je nastavio i da se bavi muzikom. Snimio je nekoliko dečjih albuma sa svojom grupom  "The Babysitter".

Mada, gluma je takođe Arkinova stras. Nagradu Toni osvojio je za svoj debitantski nastup na Brodveju u predstavi "Enter Laughing" iz 1963. godine. 

Drama desk nagradu dobio je za režiju predstave "Little murders" iz 1968. koju je takođe režirao za veliko platno.

Arkin je takođe režirao originalnu brodvejsku verziju "The Sunshine Boys" Nila Sajmona, koja je imala više od 500 predstava.

Postao je jedan od nekolicine glumaca koji su bili nominovani za Oskara za svoju prvu glavnu ulogu. U Arkinovom slučaju, nominovan je za ulogu Rozanova u ratnoj komediji iz 1966. godine "The Russians Are Coming, the Russians Are Coming".

Takođe je zaradio nominacije za Oskara za svoje uloge u filmovima "The Heart is a Lonely Hunter" (1967) i "Argo" (2012).

Nedavno je Arkin bio nominovan za nagrade Emi, Zlatni globus i SAG za svoj komični zaokret u Netflik seriji "The Kominsky Method".

Iza njega su ostali supruga Suzan, sinovi Metju, Entoni i Adam, unuci Moli, Emet, Atikus i Abigejl i praunuk Eliot.

Komentari (0)

Kultura