Aktuelno iz kulture

Eurimaž podržao filmove srpskih reditelja Nikole Ležaića, Ivane Mladenović i Vladimira Tagića

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

17:09

Eurimaž podržao filmove srpskih reditelja Nikole Ležaića, Ivane Mladenović i Vladimira Tagića
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropski fond Eurimaž (Eurimages), u okviru svoje druge ovogodišnje sesije, podržao  je projekte filmova srpskih reditelja Nikole Ležaića, Ivane Mladenović i Vladimira Tagića, kao i nekoliko srpskih manjinskih koprodukcija, iza kojih je ranije stao Filmski centar Srbije (FCS).

Eurimaž je podržao sa 116.000 evra igrani film Ležaića "Mama“, koprodukciju Srbije, Bugarske i Hrvatske, gde je srpski producent kuća "PR Qče", koji je FCS ocenio kao priču "o posledicama rata, izbeglicama progonjeni, sa svojih ognjišta", koja se "simbolično prepliće sa savremenim nomadima, željnim avantura koje im donose putovanja", kaže se u saopštenju. 

Za projekat srpsko-rumunskog filma Mladenovića "Sorella di Clausura“, gde je srpski producent kuća "Dunav 84", Euroimaž je izdvojio 354.000 evra, kaže se u saopštenju.

Konkursna komisija FCS-a je prošle godine ocenila da predloženi film "kroz odnos dve žene prikazuje svet muzike, slavnih i njihovih obožavalaca, govoreći o neuništivoj potrebi za ljubavlju i pažnjom".

Iz FCS-a je saopšteno da je Tagić je dobio 105.000 evra podrške Euriomaža za film "Yugo Florida", koji je "priča o putovanju oca i sina, u raspalom očevom automobilu, na kome se konačno upoznaju", a reč je o koprodukciji Srbije, Bugarske, Hrvatske i Crne Gore, gde je srpski producent kuća "Sense production".

Podržani su i projekti manjinskih srpskih koprodukcija, odnosno slovenačko-češko-srpski film 'Blok 5' u režiji Klemena Dvornika, koji je dobio 150.000 evra, a srpski koproducent je kuća "Living  Pictures", dok za makedonsko-srpsko-tursko-hrvatski "Čovek protiv jata" stiže 265.000 evra, a srpski koporoducent je "Filmoskopija - Jordančo Petkovski PR".

Kako je navedeno, Eurimaž je u ovoj sesiji dao podršku za 33 dugometražna igrana filma, od kojih 18 režiraju žene, kao i tri dokumentarna i dva animirana ostvarenja, a ukupan iznos za sve projekte iznosi nešto manje od deset miliona evra.

Predstavnici Srbije u fondu Eurimaž, koji okuplja 39 država-članica, jesu Jugoslav Pantelić i Ksenija Zelenović.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu