Aktuelno iz kulture

Premijera predstave "Dečije povrede" na BELEF-u: Topla, crna, romantična komedija

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

23:57

Premijera predstave "Dečije povrede" na BELEF-u: Topla, crna, romantična komedija
Premijera predstave "Dečije povrede" na BELEF-u: Topla, crna, romantična komedija - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Premijera predstave "Dečije povrede" autora Džozefa Radživa, u režiji Ivana Vukovića, gde jedine uloge tumače Sloboda Mićalović i Vuk Kostić, održana je večeras u Teatru Vuk u Beogradu, u okviru 31. BELEF-a.

Pre izvođenja komada, na pozornicu je izašao reditelj Vuković i obratio se publici da će večeras biti neka vrsta generalne probe, jer prema njegovim rečima, predstava još uvek nije gotova. Vuković je dodao da će zvanična premijera biti na jesen u nekom od beogradskih pozorišta ili možda na proleće 2024. Tako je objasnio publici da mogu vraćati neke scene ispočetka, i da se zato ne iznenade, jer je to sasvim prirodno.

Međutim, tokom celog izvođenja, nikakvi prekidi se nisu desili, nijedna pauza, niti je delovalo kao proba, koliko su glumci Sloboda Mićalović i Vuk Kostić bili uigrani i spremni, baš za pravu, zvaničnu premijeru.

Reditelj je ostao da sedi u desnom uglu scene da čita delove drame kao narator, da predstavlja didaskslije - sve pojedinosti u komadu koje se nalaze u zagradama i označavaju bliže obrazloženje toka radnje i vremensku odrednicu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Reč je o duo drami koja prikazuje toplu, ljudsku priču između dvoje naizgled sličnih individua, podjednako nesrećnih i usamljenih, koji se sreću tokom razdoblja od tri decenije. Drama se odvija nehronološki, vremenski skače u prošlost, onda ide iznenada u budućnost, da bi se vratila u sadašnjost, što doprinosi dinamici i atraktivnosti radnje.

Komad opisuje platonski emotivni odnos junaka koji se od njihove 8. do 38. godine susreću najviše u ambulanti, vidaju svoje rane, odnosno kako naziv kaže - dečije povrede, koje su i psihološke, fizičke, na svaki način bolne, kroz patnju i neprijatnosti.

Delo “Dečije povrede” je crna i romantična komedija, melodrama, koju je američki dramski pisac Džozef Radživ napisao 2011. godine.

Autor je prema oceni stručnjaka, jedan od najoriginalnijih mladih dramaturga, finalista za Pulicerovu nagradu 2010. godine sa dramom "Bengalski tigar u bagdadskom zoološkom vrtu", i laureat nagrade “Obi” 2018. za komad "Opiši noć".

Već od prve scene, u školskoj ambulanti, "Dečije povrede" prate sudbinu devojčice Kajlin, sa teškim bolom u stomaku i dečaka Daga, koji se upravo sjurio sa krova škole biciklom. Komad opisuje njihove susrete po raznim mestima za lečenje, uvek sa novim ožiljcima, i na telu i duši, a dirljivo je kako kroz razvojni put njihove veze tokom 30 godina, iako su sa nekim drugim osobama u ljubavi, zapravo nikada ne odustaju jedno od drugog. 

Komentari (0)

Kultura