Aktuelno iz kulture

Srpski film "Deca": Zastrašujuća priča o nasilju

Komentari

Autor: PR

06/07/2023

-

14:10

Srpski film "Deca": Zastrašujuća priča o nasilju
Srpski film "Deca": Zastrašujuća priča o nasilju - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Kratkometražni dokumentarni film “Deca”, čija je tema nasilje u online i offline svetu, specifičan je po tome što su ga režirala i glavni akteri su: deca.

Film "Deca" nastao je u zimu 2023. godine. Jedanaestoro malih maturanata jedne beogradske osnovne škole, sa svojom nastavnicom srpskog jezika Jasminom Senić, došlo je u učionicu da ispriča svoje priče. O nasilju, zlostavljanju, porodičnom, vršnjačkom i sajber, o tugama, strahovima i nemoći. Deca su u kadru ćutala, plakala i pričala najtužnija iskustva koja su imala u vreme kada je trebalo da imaju detinjstvo. Ali, podjednako hrabro, pokazali su da odlično znaju šta je nasilje, kako da se od njega sačuvaju i kako da pomognu. Pokazali su ljubav, empatiju i veliku privrženost prijateljima i porodici.

Film je konkurisao za Festival regionalnog kratkometražnog studentskog filma "Kameo", koji će biti održan od 12. do 15. jula u Čačku i ušao je u selekciju, bez obzira na to što su ga radila deca, a ne studenti. Obrazloženje selektora: aktuelnost i težina priče.

Rediteljka filma Ana Radojičić pomogla je deci da osmisle, režiraju i snime igrane delove filma.

"Na fakultetu radim sa studentima i bila sam malo skeptična kako će klinci od 13, 14 godina da shvate i obave posao koji je težak i odraslima. Ali, demantovali su me prvog dana. Bili su jedan tim, jedan mozak, udruženi, talentovani, pametni i vredni. Pokazali su zavidan nivo požrtvovanja i želje da ispričaju svoje priče, snimali su na kiši, po mraku, u mračnim prolazima i nisu se požalili nijednog trenutka. Nisu pokazali strah. Uspeli smo da prikažemo atmosferu u kojoj deca danas žive, idu u školu, a ta atmosfera je ponekad mučna i teška. Uspeli smo da napravimo film koji je vapaj dece da im omogućimo da žive normalno i mnogo sam ponosna na njih- kaže Ana Radojičić.

Promo

 

Scenaristkinja filma Zorana Šokorac kaže da je bilo izuzetno lako sarađivati sa decom, ali da je teško bilo slušati i sklapati njihove priče i da su odrasli na snimanju - plakali.

"Film su režirala deca Andriana Živanović i Mihajlo Petričković i viši stručni saradnik na kaderi za montažu Ana Radojičić. Naš stručni saradnik na filmu je psihološkinja Ana Mirković, a protagonisti su mali maturanti jedne beogradske osnovne škole čije su nas priče i razmišljanja o nasilju u kom žive pomerile iz težišta. Plakala sam dok sam slušala priču malog Sama koji je bio svedok očevog nasilja nad njegovom mamom, zbog čega su pobegli u Srbiju. Nisam umela da progovorim dok sam slušala decu koju vršnjaci maltretiraju na najsurovije načine i koja često ne dobijaju adekvatnu pomoć. Ta deca naša znaju sve o svim oblicima nasilja u vreme kada treba da se prvi put zaljubljuju, smeju se, zezaju, slušaju muziku i budu bezbrižna. I posle samo nekoliko meseci pošto smo film završili, desio nam se 'Ribnikar'. Zlo koje je proizvelo dete i čije su žrtve - deca. Našu decu zlo vreba sa svih strana i to je naša najstrašnija zaostavština", kaže Zorana Šokorac.

Stručni saradnik na filmu psihološkinja Ana Mirković, imala je ulogu da objasni kako da se deci pomogne da se izbore sa nasiljem i šta mi, koji smo za našu decu odgovorni, možemo i moramo da uradimo da ih zaštitimo i sačuvamo.

"Naša privilegija je da imamo svu ovu decu koja rastu oko nas. Naša je odgovornost da rastu u normalnom, stabilnom okruženju. Verujem jako u to da ljubav, razgovor, podrška i poverenje mogu da stvore svet u kojem će živeti bez straha i nasilja. Na nama je da im pružimo ruku, da im kažemo “izvini”, da ih čvrsto zagrlimo i pomognemo im da kroz život budu dobro", kaže Ana Mirković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu