Aktuelno iz kulture

Počeo Exit: The Prodigy, Chase and Status i Nina Kravic eksplozivno otvaraju ovogodišnji festival u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2023

-

18:46

Počeo Exit: The Prodigy, Chase and Status i Nina Kravic eksplozivno otvaraju ovogodišnji festival u Novom Sadu
Počeo Exit: The Prodigy, Chase and Status i Nina Kravic eksplozivno otvaraju ovogodišnji festival u Novom Sadu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Trostrukom ceremonijom otvaranja i vatrometom večeras je poečo Exit festival na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, koji će trajati do nedelje 9. jula. Kapije Tvrđave otvorene su u 19 časova.

Prvi deo ceremonije je organizovan na Pachamama stejdžu, zatim se preseli seli na dens arenu, gde večeras nastupaju ženski sastavi. Završni deo ceremonije obeležiće koncert čuvenog britanskog sastava The Prodigy.  

Dečji hor je izveo veoma pozitivnu pesmu "Zemlja" od rok grupe "EKV - Ekatarina velika", kao prolog začitavu seriju ogromnih vatrometa od nekoliko minuta iznad Glavne bine i nad celim Novim Sadom.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zbog večerašnjeg početka Exit-a u Novom Sadu je primetan veći broj turista. Sve četvorodnevne ulaznice su prodate, ali ulaznice za pojedinačne dane mogu se naći. Iako je poprilično popunjen, u Exit kampu, kako javlja reporter Euronews Srbija iz Novog Sada, još uvek ima mesta.

Svi posetioci festivala imaće priliku da se vrate do grada autobusima gradskog saobraćajnog preduzeća, koje je ove godine uvelo jedan novitet - svi koji budu pozitivni na alkohol imaju priliku da dobiju bonove i besplatno se voze javnim prevozom.

Večerašnji hedlajneri, čuveni sastav The Prodigy, koji su na Egzitu kao na "domaćem terenu", prvi put nastupaju u Srbiji bez svog pevača Kita Flinta, koji je preminuo pre tri godine. 

"Kada bih morao da izaberem jedan bend sa liste, to bi bio povratnički koncert grupe The Prodigy – biće to istorijski trenutak i za njih i za nas", navodi osnivač festivala Dušan Kovačević u saopštenju povodom početka Egzita. 

Exit koji se ove godine održava pod sloganom "Exit Univerzum - Gde si najsjajnija zvezda ti", prvi put ove godine pokreću kampanju "Živi uživo" zajedno sa Unicefom, čiji je cilj podizanje svesti o važnosti brige o mentalnom zdravlju mladih. Ova kampanja u prvi plan stavlja značaj ličnog kontakta za mentalno zdravlje, pogotovo u digitalnom dobu. Na samom festivalu biće dve "phone-free" zone, u okviru kojih će posetioci moći da uzmu predah od digitalnog sveta i budu u potpunosti, svim čulima prepušteni festivalskom okruženju.

Predstavljamo vam sve ostale atrakcije prve večeri najvećeg festivala u regionu:

Glavna bina - "Maksimalan haos" uz The Prodigy

Dok se ljubitelji muzike i dobrog provoda budu okupljali na Petrovaradinskoj tvrđavi, na glavnoj sceni već u 20 časova nastupiće Šajzerbiterlemon. 

EXIT photo team

 

Naslediće ih Viagra Boys, posle čega će vatrometima biti obeležena druga faza ceremonije otvaranja festivala, koja počinje na Pachamama bini između 19 i 19.30 časova. Publika će tada primiti i jedinstvenu poruku iz svemira prvi put u 23-godišnjoj istoriji festivala. 

Nastup grupe The Prodigy zakazan je za 23.40h, a Lijam Haulet, idejni tvorac, muzička i pokretačka sila iza ovog velikog benda, u ekskluzivnom intervjuu uoči festivala najavio noć za pamćenje.

Jovana Semiz

 

"Zaista imamo posebnu vezu sa Exitom i ljudima tamo, volimo da sviramo na ovom festivalu, volimo ljude i podršku koju nam pružaju. Uvek kažemo da je EXIT nešto drugačije od drugih festivala, uvek je poseban… Dolazimo da unesemo maksimalni haos i ništa manje", rekao je on.

Posle legendi elektro dens scene, na glavnu binu izlaze "Chase and Status", "Gardna" i Charlie Tee.

MTS Dance Arena: Dočekivanje zore sa Indirom Paganoto

Mnogi posetioci Exit Festivala kao jedan od nezaboravnih festivalskih trenutaka iz godine u godinu navode dočekivanje prvih zraka sunca na MTS Dance Areni, a ove godine će to moći da iskuse uz Ninu Kravic i Indiru Paganoto.

EXIT photo team

 

Dve dame elektronske muzike nastupaju od četiri, odnosno od šest sati ujutro, a pre njih, na sceni će se naći Vylana, Miju, Lanna i Tijana T. 

Večerašnji program jedan je od dva festivalska lajnapa posvećena isključivo ženskim izvođačima. 

Indira Panagnoto, uz koju će posetioci dočekati jutro, kombinaciju psihodelije i techna donela i na peto, jubilarno izdanje Sea Star festivala, koje je za nekoga bilo još posebnije. Najmlađa članica EXIT Univerzuma, Lanna, imala je priliku da "zatvori" pomenuti jadranski festival. Ona važi za vunderkinda elektronske muzike, sa već impresivnom biografijom i zasluženo je postala prva potpisnica ugovora sa EXIT Echocystem, Music & Talent Office-om. 

Marko Edge

Indira Paganoto

Tijana T je prisutna na Egzitu od njegovog početka i poznato je da je bila uključena u različite sfere promocije i organizacije, dok se nije potpuno prepustila didžejingu i pošla na perpetualnu svetsku turneju. Svaki njen povratak je sve uzbudljiviji, jer donosi nova iskustva sa najvećih svetskih pozornica. 

Miju donosi kvir elektro spektar elektronske muzike, dok Vylana sigurno zanosi eteričnim duhom Ada Divine Awakening festivala. 

Visa Fusion, Explosive, Pachamama - za svakog ponešto

Visa Fusion binu prve festivalske večeri obeležiće nastupi Rudeboya kog će pratiti Urban Dance Squad ft. DJ DNA, ruskog neo-dark sastava Ploho, slovenačke rap i r’n’b ekipe Freekind, češkog synthwave-rave sastava Badfocus i beogradskog benda TBK, a slotovi na kultnoj bini prvog dana festivala rezervisani su i za koncerte bendova Pero Defformero i Mortal Kombat.

Glasnom Explosive binom prašiće Wolfbrigade, Ignite, Night Fever, Hak Attak, Dead Dog Summer, Polywhy, Urban Instinkt i 3AM. 

Uz navedene bine, od 19:00, pa do ranih jutarnjih sati najrazličitije muzičke žanrove donose omiljene Wadada Positive Vibrations Reggae, Urban Bug, Gaia Trance Stage, Latino Stage by IDEA, Radio AS FM Stage, Urban Bug i Together. X House by IQOS, a na festivalu će biti i više zona među kojima su Coca-Cola Coketails, Red Bull Energy, Gorki list VIP MAIN GOLD, Jack Daniel’s zona i brojne druge.

Ulaznice

Četvorodnevne ulaznice su rasprodate. U prodaji su i dalje jednodnevne ulaznice, a za sve goste van Novog Sada ostavljen je odgovarajući kontingent na festivalskim kapijama. Informacije o cenama ulaznica se nalaze u sekciji Ulaznice na festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mestima i onlajn na stranicama Gigs Tix-a.

EXIT photo team

 

Četvorodnevne ulaznice neophodno je zameniti za festivalske narukvice.

Radno vreme i lokacije zamenskih mesta:

  • U centru Novog Sada (Pozorišni trg): utorak 12-22h, sreda 12-22h, četvrtak 12-00h
  • U Exit kampu na Štrandu: utorak 12-22h, sreda 12-22h, četvrtak 12-00h
  • Na Petrovaradinskoj tvrđavi: utorak 10-20h, sreda 10-20h, četvrtak 10-03h, petak 10-03h, subota 10-03h i nedelja 10-03h.

Festivalska narukvica se stavlja na levu ruku, važi za jednog posetioca i omogućava jedan ulazak svakog festivalskog dana u periodu od 19:00 do 03:00 posle ponoći. Festivalsku narukvicu nije dozvoljeno skidati za vreme festivala.

Ulazi

Kapije Egzita otvaraju se svakog dana u 19:00, a zatvaraju se u 03:00, nakog čega nije moguće ući na festival. Zbog očekivane velike posete, Exit apeluje na sve posetioce da na festival dođu ranije, kako bi izbegli gužve na kapijama. U toku jedne večeri posetioci mogu na festival ući samo jednom.

Vozom na Exit

Srbija voz i ove godine uvodi posebne linije vozova na relaciji Beograd – Novi Sad, a vožnje će trajati manje od sat vremena. Pored više od 30 redovnih dnevnih polazaka, biće organizovani i dodatni.  

Vozovi će kretati iz pravca Beograda prema Novom Sadu u 00:00 i 01:00 čas, a iz pravca Novog Sada prema Beogradu u 1:30, 2:30, 3:30 i 4:30 časova. Svi vozovi će stajati na železničkoj stanici Petrovaradin, u neposrednoj blizini Tvrđave, kao i na stanicama Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci i Novi Sad. Karte za dodatne linije dostupne su za kupovinu putem mobilne aplikacije ili web sajta Srbija Voza uz popust od pet odsto, kao i na blagajnama i kartomatima.

Pravila Exit Festivala

DA – rančevi (školski ranac je maksimalna veličina)
DA – šeširi/kape
DA – upaljači
DA – mobilni telefoni i tablet uređaji
DA – naočare za sunce
DA – cigarete i elektronske cigarete
DA – mali kišobrani
DA – kabanice
DA – kapi za čišćenje kontaktnih sočiva
DA – fotoaparati i kamere (uz zvaničnu press akreditaciju)
DA – insulin (sa dijabetičarskim bukletom i ličnim dokumentima)
DA – lekovi (uz originalni izveštaj doktora i originalno pakovanje)

EXIT Promo

 

NE – droga i opijati
NE – noževi i ostalo oružje
NE – flaše i konzerve
NE – instrumenti
NE – hrana i piće kupljeni izvan granica festivala
NE – šatori
NE – kućni ljubimci
NE – veliki kišobrani
NE – pokrivači
NE – štapovi za "selfie"
NE – štapovi za GoPro kamere
NE – GoPro kamere
NE – eksterne baterije
NE – dronovi
NE – transparenti sa govorom mržnje uperenim ka verskoj i rasnoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji i sl.
NE – dezodoransi i parfemi

Prva pomoć

Na Exit sve četiri noći dežuraju i ekipe Crvenog krsta, službe Hitne pomoći i vatrogasna služba. U zavisnosti od jačine zvuka na koncertima, postoji opasnost da dođe do oštećenja sluha i drugih zdravstvenih tegoba. U zavisnosti od vrste i jačine svetlosnih efekata, postoji opasnost da dođe do oštećenja vida i drugih zdravstvenih tegoba. U slučaju da je posetiocima potrebna bilo kakva pomoć, mogu se obratiti radnicima obezbeđenja u prepoznatljivim fluorescentnim prslucima.

Exit info pult

U svakom trenutku posetioci se mogu obratiti promoterima na info pultu, koji se nalazi u blizini Gorki List Glavne bine i Foodland-a.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi će tokom festivala biti postavljeni bilbordi sa preciznom mapom festivala i svih bina, info pultova, hitne pomoći i slično. Flajere sa mapom festivala i satnicama posetioci mogu pronaći i na info pultovima, kao i kod promotera.

Komentari (0)

Kultura