Aktuelno iz kulture

"To je kao dečji crtež": Vorner Bros brani scenu zbog koje je film "Barbi" zabranjen u Vijetnamu

Komentari

Autor: Variety

08/07/2023

-

13:37

"To je kao dečji crtež": Vorner Bros brani scenu zbog koje je film "Barbi" zabranjen u Vijetnamu
"To je kao dečji crtež": Vorner Bros brani scenu zbog koje je film "Barbi" zabranjen u Vijetnamu - Copyright Printscreen YouTube/Warner Bros. Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je dugoočekivani film "Barbi" scenom iz trejlera u kojoj se vidi nagoveštaj kineske verzije mape Južnog kineskog mora, koju Vijetnam i Filipini osporavaju izazvao međunarodni skandal, prvi put reagovao je Vorner Bros.

"Mapa u Barbilendu je kao dečji crtež bojicama. Crteži predstavljaju izmišljeno putovanje iz Barbilenda u 'stvarni svet'. Nije bila namera da se izrazi bilo kakav stav", naveo je predstavnik Vorner Bros. za magazin Variety.

Sporna mapa vidi u trenutku kada Barbi (Margo Robi), u trenutku egzistencijalne krize dolazi kod druge Barbi (Kejt Mekinon) da se s njom posavetuje o svojim budućim koracima. U njenoj kući, gledaoci vide mapu sveta koja izgleda kao da ju je dete nacrtalo bojicama, dok se na "Aziji", uz obalu gde bi trebalo da se nalazi Kina, vidi niz isprekidanih linija u moru.

Vijetnamski cenzori tu linijicu su protumačili kao političku provokaciju, jer je na sličan način Kina jednostrano označila svoju teritoriju u Južnom kineskom moru, što joj i danas osporavaju mnoge susedne zemlje.

Printscreen YouTube/Warner Bros. Pictures

 

Film "Barbi" trebalo je da ima vijetnamsku premijeru 21. jula, istog dana kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je ta država odlučila da čuvenoj lutki otkaže gostoprimstvo. Tamošnje Ministarstvo kulture, sporta i turizma navelo je prikaz iz filma "uvredljivom političkom slikom" i zabranilo prikazivanje filma. 

Međutim, budući da je "mapa" iz filma prošarana različitim crticama, koje izgledaju kao da označavaju nečije putanje kretanja, mnogi korisnici interneta zaključili su da je reč o nesporazumu. Kolumnista kanadskog lista "Toronto Sun" ocenio je tako da bi "malo koji sud primio ovu mapu kao dokazni materijal".

"Ona je nerealistična, kao da je u crtanom filmu. Gde je kontinentalna Evropa? Novi Zeland? Šta predstavljaju jedrilice? Je li ono kapa dvorske lude na Islandu?", naveo je on.

"Barbi" će se naći u bioskopima 21. jula, a u filmu ćemo pored Margo i Mekinon, moći da vidimo Rajana Goslinga, Ameriku Fereru, Vila Farela, Harija Nefa i mnoge druge zvezde.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu