Aktuelno iz kulture

"Nemoguće ne postoji": Otac talentovanog dečaka iz "Ribnikara" objavio dirljiv sastav, građani pokrenuli peticiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

20:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Andrija Čikić, jedno od devetoro dece koja su život izgubila u masovnom ubistvu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, bio je multitalentovan dečak, koji je svirao klavir, pisao sastave za takmičenja i bavio se fotografijom. Dva meseca nakon pogibije, za njegovo ime i uspehe čuo je veliki broj ljudi, koji sada žele i da zauvek bude upamćeno. 

Peticija na platformi "Kreni-promeni" da nagrada na republičkom takmičenju mladih pijanista dobije ime po Andriji do sada je prikupila više od 16.000 potpisa, a podršku inicijatorima dali su i roditelji dečaka Suzana i Miloš Čikić.

Oni su nedavno na Fejsbuku objavili Andrijin rad na temu "Novi početak", s kojim je osvojio drugo mesto na takmičenju "Essay 2022" u organizaciji KU Božidarac i u kom su mogle da se vide brojni talenti, želje i snovi dečaka, prekinuti velikom tragedijom.

"Svi imamo neke nove početke. Nekima novi počeci pedstavlju prepreku u životu dok su za neke novi počeci novi izazovi, uzbudljive avanture, životni cilj... To može biti polazak u školu, preseljenje ali i neka nova simpatija. Za mene novi početak predstavlja moje buduće školovanje u inostranstvu", napisao je Andrija u svom sastavu.

Zamišljajući budućnost koja je pred njim, sugerisao je da će možda morati da uči nove jezike i bude spreman na situacije "u kojima će oslonac imati samo u sebi".

"Na akademiji ću upoznati i druge talentovane muzičare sa kojima ću zajedno moći da sviram. Ko zna, možda i napravimo naš mali orkestar koji će zasvirati kompozicije Mocarta, Štrausa, Malera na nekoj ogromnoj sceni. Nadam se da ću imati prilike da upoznam i neke svetske poznate pijaniste kao što su Lang Lang, Ivo Pogorelić, Jevgenij Kisin... Možda  će mi se ukazati i šansa da budem student masterklasa prestižnih profesora", pisao je Andrija.

Svoj rad zaključio je rečima: "Možda sada mislite da sam samo zanesenjak i da su moji snovi nedostižni ali ja verujem da uz talenat i rad nemoguće ne postoji".

Otac dečaka u svojoj objavi na Fejsbuku, dodao je da "taj san, jedan novi početak nije imao prilike ni da pokuša da ostvari".

"Život mu je oduzet pucnjem iz pištolja i pogotkom u srce, pucnjem iz pištolja iz ruke vršnjaka iz odeljenja kome niko iz tog razreda nikada nije učinio ništa nažao", napisao je Miloš Čikić.

Peticija da nagrada za mlade pijaniste nosi Andrijino ime

Andrija Čikić, rođen je 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku pokazivao je od najranijeg detinjstva, a klavir svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečkoj pesmi Evrovizije održanoj u novembru 2020. godine. 

Uspesi dečaka virtuoza, za većinu ljudi bili su nepoznanica, ali su nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", na internetu postali viralni Andrijini snimci klavirskih izvođenja nastali u vreme Andrijinog učešća u mađarskom televizijskom šou programu "Virtuozi" gde je na audiciji izabran među trideset najboljih predstavnika naše zemlje. 

Video je došao i do Smederevca Alekse Ilića, koji je bio toliko dirnut, da je na platformi "Kreni-promeni" pokrenuo peticiju da nagrada na republičkom takmičenju mladih pijanista dobije ime po Andriji Čikiću, a njegova inicijativa dobila je veliki odjek.

Plakat

 

"Peticija sada ima preko 16.000 potpisa, a na korak smo do toga da se peticija preda ministarki kulture Maji Gojković. Želim da se zahvalim svima koji su potpisali", rekao je inicijator za Euronews Srbija.

Ilić kaže da je peticiju pokrenuo jer je želeo da sećanje na mladog, tragično nastradalog virtuoza, traje.

"Želim da njegovo ime pamte buduće generacije, da znamo da je živeo kratko, ali bogato", zaključio je naš sagovornik.

Komentari (0)

Kultura