Aktuelno iz kulture

Operski pevač Nebojša Babić: Komičnu operu "Falstaf" je teže igrati nego dramu

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

12:28

Operski pevač Nebojša Babić: Komičnu operu "Falstaf" je teže igrati nego dramu
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Operski pevač Nebojša Babić igra naslovnu ulogu u predstavi "Falstaf" Đuzepea Verdija u Narodnom pozorištu u Beogradu u kojoj se, kako kaže, suočio sa "najzahtevnijim frazama za bas baritona".

"Komediju je jako teško igrati, mnogo teže nego dramu. Mnogo mi je teže da tumačim komičan nego tragičan ili negativan lik. U komediji je teško napraviti razvoj lika u tri sata koliko traje opera", priznao je Babić.

"Falstaf" je težak za izvođenje zato što je ansambl-opera, u kojoj nema klasične arije, sve je isprepleteno, povezano i nema male pauze nakon arija, rekao je Babić.

"Što je pametno osmišljeno. Nama daje mogućnost da nemamo pauze da ne prekidam svoj lik. U ovoj operi je potreban izuzetan plan izvođenja uloge", naglasio je umetnik.

Na rukovodeća mesta u Narodnom pozorištu došli mlađi ljudi, ali vrlo iskusni, kao direktor Opere Nikola Mijailović, koji su krenuli da prate svetske trendove i da to primenjuju u nacionalnom teatru u Beogradu, ali i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde je Babić stalni član.

"Oba pozorišta su počela da prave ozbiljne korake i prate svetske trendove režije, scenografije i kostima", dodao je Babić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Govoreći o budućnosti opere u doba tehnoloških revolucija, Babić je primetio da je "opera preživela mnoge ratove i nedaće, i dalje živi".

"Opera i pozorište su živa stvar. Ona se dešava u ovom trenutku, sada. Predstava koja se sada igra više se nikad neće takva ista ponoviti. Uvek će biti drugačija. Zbog toga je opera interesantna", ocenio je Babić.

Prema njegovim rečima, opera je lek za dušu, i mnoge njene melodije se koriste u bolnicma za lečenje pacijenata, jer "deluje vrlo relaksirajuće na slušaoca i gledaoca, bez obzira da li je drama, tragedija ili komedija". 

"Tu smo da odvedemo publiku na neko drugo mesto ta tri sata. To je naš zadatak koji treba da ispunimo, zbog toga živimo i postojimo. Takva živa stvar nikad neće moći da se poredi sa brzinom ekrana i veštačkim stvarima", zaključio je Babić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu