Aktuelno iz kulture

"Pričao je i ponašao se lepše od nas": Oproštaj od reditelja Srđana Koljevića u Jugoslovenskoj kinoteci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2023

-

13:33

"Pričao je i ponašao se lepše od nas": Oproštaj od reditelja Srđana Koljevića u Jugoslovenskoj kinoteci
"Pričao je i ponašao se lepše od nas": Oproštaj od reditelja Srđana Koljevića u Jugoslovenskoj kinoteci - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija scenaristi, režiseru i akademskom profesoru Srđanu Koljeviću okupila je danas u Jugoslovenskoj kinoteci veliki broj njegovih kolega, prijatelja i članova porodice. Među onima koji su došli da odaju počast preminulom umetniku bili su i glumac Ivan Jevtović, glumica Anđela Jovanović, reditelj Stefan Arsenijević, Gorčin Stojanović, Srdan Golubović i mnogi drugi.

Reditelj, koji je preminuo u 56. godini, bio je vanredni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i jedan je od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu.

Reditelj i producent Srdan Golubović je na komemoraciji istakao da mu je veoma teško da govori objektivno o Koljeviću koji mu je bio veliki prijatelj i saradnik na važnim filmovima. 

Tanjug/Marko Đoković

Srdan Golubović

"Bio je jedno vreme tokom devedesetih godina jedan od retkih koji je mogao da živi samo od pisanja filmskih scenarija. U srpsku kinematografiju je ušao preko filma 'Kaži zašto me ostavi' koji je radio sa svojim prijateljem Olegom Novkovićem. Njegovi junaci su uvek bili sasvim obični ljudi, kakav je bio i on, tih, nenametljiv, topao. Režirao sam dva filma po njegovim scenarijima, i na trećem sam bio producent, a on reditelj", naveo je Golubović, koji je realizovao poznate projekte "Klopka" i "Krugovi" i producirao drugi Koljevićev rediteljski film "Žena sa slomljenim nosom".

Golubović je ocenio da je Koljević uvek imao u sebi suptilnu ironiju i neizmernu toplinu, a da je bio odmeren i neprikosnoven kao mentor, profesor na FDU, posebno usmeren i posvećen pedagoškom radu.

Tanjug/Marko Đoković

Aleksandra Balmazović

Glumica Aleksandra Balmazović, koja se proslavila u Koljevićevom rediteljskom debiju "Sivi kamion crvene boje", rekla je da je imala privilegiju da glumi u tom filmu.

"Pamtim Srđanovu toplinu, šešir, duboki osmeh ispod šešira, jarko vesele boje. Ostavljaš svet kojem si dodao svoje boje. Umetnost je izgubila taj 21 gram tvojim odlaskom", naglasila je Balmazović i primetila da su njegovi likovi u scenarijima uvek bili hrabri, radoznali, otkačeni.

Tanjug/Marko Đoković

 

Režiser i scenarista Stefan Arsenijević sarađivao je sa Koljevićem na svom prvom dugometražnom igranom filmu "Ljubav i drugi zločini". 

"Uvek me je ohrabrivao, podržavao, vodio kroz proces nastanka. Za mene je on jedan od najboljih scenarista i reditelja sa naših prostora, ostavio je mnogo dublji trag u srpskoj i regionalnoj kinematografiji nego što mislimo", rekao je Arsenijević.

U sali kinoteke prikazani su inserti iz Koljevićevih najznačajnijih filmova, a na kraju komemorativnog skupa, potresne reči spisateljice Milene Marković pročitao je glumac Nikola Rakočević.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Osmog jula je otišao naš voljeni Srđan Koljević, sa teškom bolešću se borio do kraja. Bio je tih, nenametljiv, iskričavog pogleda, naoko pitom... umeo je da pocrveni kao mlad momak. Svi mi žestoki, mahniti smo umeli da zaćutimo kad Srđan priča. Pričao je lepše od nas i ponašao se lepše od nas. Mi smo svi navikli na plemenitog Srđana i nismo mu govorili da je odigrao veliku ulogu u našim životima. Eto, sad možemo da mu kažemo, a on ne može da obrne na šalu. Njegovi junaci su se borili u ime ljubavi i pravde. Napravio je zemlju za sve nas. Bio je neprikosnoven, nenametljiv... iza njega je ostalo njegovo delo i čerka Katarina Koljević i mala ćerka Milica. Ostalo je mnogo iza njega. Ponosni smo što smo delili vreme sa njim. Kad nas ponesu strasti, uradićemo ispravnu stvar, setićemo se Srđana", naposala je Milena Marković.

Tanjug/Marko Đoković

 

Autor je filmova "Sivi kamion crvene boje", koji je osvojio 11 međunarodnih priznanja, i "Žena sa slomljenim nosem". Kao scenarista, koscenarista i saradnik na scenariju uradio je 12 dugometražnih igranih i dva dugometražna dokumentarna filma.

Bio je koscenarista "Klopke" Srdana Golubovića 2007, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, dok je scenario za ovo ostvarenje bio prvi domaći čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu. Radio je i kao saradnik Jugoslovenske kinoteke za međunarodne odnose.

Sahrana scenariste i reditelja Srđana Koljevića biće održana u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Komentari (0)

Kultura