Aktuelno iz kulture

"Otvoreni Balkan": Ministarke Srbije, Severne Makedonije i Albanije otvaraju izložbu u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

09:57

"Otvoreni Balkan": Ministarke Srbije, Severne Makedonije i Albanije otvaraju izložbu u Kulturnom centru Srbije u Parizu
"Otvoreni Balkan": Ministarke Srbije, Severne Makedonije i Albanije otvaraju izložbu u Kulturnom centru Srbije u Parizu - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Supstrati" u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a koja predstavlja zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije biće svečano otvorena danas u Parizu, u Kulturnom centru Srbije, a otvaranju prisustvuju i ministarke kulture sve tri zemlje.

Na otvaranju izložbe, pored kustoskinje Klaudije Pecold, osnivača "Curating Evolution", govoriće potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, kao i ministarke kulture Severne Makedonije i Albanije Bisera Kostadinovska Stojčevska i Elva Margariti.

Izložba "Supstrati" proučava aspekte kulturne i prirodne baštine tri zemlje i ukazuje na zajedničke segmente - supstrate - koji predstavljaju region Otvorenog Balkana.

Postavka obuhvata radove Nine Zeljković iz Srbije, Kristine Pulejkove iz Severne Makedonije i Drianta Zenelija iz Albanije i realizuje se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture tri zemlje.

Tri istaknuta savremena umetnika iz regiona predstavljaju svoje radove nastale na temeljima ličnih umetničkih istraživanja u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Fokusirajući se na savremenu umetnost kao platformu za osvešćivanje i transformaciju prirodne i kulturne baštine, projekat "Supstrati" ističe suštinske veze između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje trenutno učestvuju u projektu Otvoreni Balkan i poziva na ponovno povezivanje sa zajedničkim geofizičkim osnovama, zajedničkim ritualima i imaginarijumima koji ih povezuju.

Publika će moći da poseti izložbu do 12. avgusta.

"Otvoreni Balkan“ je ekonomska regionalna inicijativa koja podstiče saradnju tri zemlje regiona - Srbije, Severne Makedonije i Albanije.        

Tokom protekle godine proširena je i na oblast kulture kroz saradnju tri ministarstva kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

U skladu sa tom idejom, ministarstva su u saradnji sa Kulturnim centrom Srbije u Parizu pokrenula projekat "Open Balkan season" koji će se tokom 2024. godine održati u Kulturnom centru Srbije u Parizu sa ciljem međunarodnog predstavljanja tog projekta.

Program sezone Otvoreni Balkan biće prilika da tri zemlje predstave svoje viđenje balkanske kulture, umetničke scene, priče iz istorije, mitove i legende, a sve u savremenom konceptu. Kroz interkulturalni dijalog i interdisciplinarni pristup, projekat će promovisati kulturne i umetničke specifičnosti Balkana.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković uoči otvaranja izložbe u Parizu potpisaće i Pismo o namerama o saradnji između  Nacionalnog centra za film i pokretne slike (CNC) Republike Francuske i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Pismo o namerama sa ministarkom Gojković potpisaće generalni direktor Nacionalnog centra za film i pokretne slike Republike Francuske Olivije Anrar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu