Aktuelno iz kulture

Sava Šumanović u Francuskoj: Izložba dela srpskog slikara u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Komentari

Autor: FoNet

22/05/2023

-

16:27

Sava Šumanović u Francuskoj: Izložba dela srpskog slikara u Kulturnom centru Srbije u Parizu
Sava Šumanović u Francuskoj: Izložba dela srpskog slikara u Kulturnom centru Srbije u Parizu - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" biće predstavljena u Kulturnom centru Srbije u Parizu od 26. maja do 23. juna. Zasniva se na istoimenom projektu koji je realizovan kao jedan od vodećih projekata u okviru programa Fondacije Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture i to u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske iz Novog Sada.

Ideja je da se izložbom u Kulturnom centru Srbije predstave najnoviji rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom, stoji u saopštenju organizatora.

Autorka izložbe je upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Milana Kvas.

Na izložbi će biti predstavljeno devet slika i četiri crteža iz Galerije Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, zatim video animacije slika "Doručak na travi" i "Pijana lađa".

Postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, te radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura