Aktuelno iz kulture

Berlinale drastično smanjuje troškove: Avangardni festival će strimovati deo programa i izbaciti nekoliko kategorija

Komentari

Autor: Euronews

13/07/2023

-

22:07

Berlinale drastično smanjuje troškove: Avangardni festival će strimovati deo programa i izbaciti nekoliko kategorija
Berlinale drastično smanjuje troškove: Avangardni festival će strimovati deo programa i izbaciti nekoliko kategorija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni nemački filmski festival Berlinale strimovaće najveći deo svog programa, radi smanjenja troškova. Od sledeće godine, Berlinale će ukinuti kategoriju "Serije", a premijere televizijskih programa uvrstiti u Posebnu Gala selekciju, a odustaće i od "Perspektivnog nemačkog filma", kategorije u kojoj su šansu dobijale mlade nade režije. Sada će perspektivne novajlije imati priliku da svoje filmove predstave u već postojećim selekcijama: Takmičarskoj, Susreti, Panorama, Generacija i Forum, ali su i one skraćene.

Ukupan broj filmova u programu biće smanjen na oko 200, što je oko trideset posto manje od 287 filmova, koji su prikazani na 73. Berlinalu u februaru ove godine. Svaka selekcija, sa izuzetkom Glavne takmičarske, predstaviće manje filmova.

Poređenja radi, Kanski festival imao je 70 naslova ove godine, a Festival u Veneciji 71.

"Kao mnoge druge oblasti društva, kulturne institucije i festivali pogođene su značajnim povećanjem troškova, a nepromenjenim budžetima. Imajući to u vidu, moramo da predstavimo strukturalna prilagođavanja, kako bismo stvorili stabilan budžetski osnov za organizovanje Berlinala", saopštili su organizatori.

Tanjug AP/Soeren Stache/dpa via AP

 

Nemačko Ministarstvo kulture delimično finansira održavanje festivala i za njega godišnje izdvaja 10,7 miliona evra, s tim da je 2022. i 2023. dodalo još 2,2 miliona zbog rastućih troškova.

Filmski festival u Berlinu oduvek bio jedan od najpoštovanijih, a svakako jedan od tri najbolja evropska festivala u pogledu kvaliteta filma. Po broju projekcija, najveći je na svetu. Takođe je stekao reputaciju avangardnog i pomalo političkog poslednjih godina.

Međutim, Euronews piše da bi i smanjenje programa za festival moglo da bude čak i dobra stvar. To neće ugroziti njegovu poziciju kao jednog od najznačajnijih filmskih događaja u svetu, ali će mu omogućiti da brižljivije bira sadržaj, više se osloni na identitet festivala, a time privuče i više zvezda i novih velikih naslova, kako bi mogao da izađe "na crtu" Kanu i Veneciji. 

"Ne može se osporiti da je reputacija Berlinala tokom godina popustila, jer nije uspeo da privuče velike nezavisne naslove ni velika holivudska imena, koji preferiraju Sandens, koji se kalendarski održava pre Berlinala, ili Kanski, koji je odmah posle. Inicijativa za strimovanje filmova može biti znak stavljanja akcenta na globalni karakter takmičenja, što bi moglo zauzvrat da festivalu osigura više sponzora", piše Euronews.

Naredno izdanje Berlinala održaće se od 15. do 25. februara 2024. godine. 

Komentari (0)

Kultura