Aktuelno iz kulture

"Savršeni dani" Vima Vendersa i "Crveno nebo" Kristijana Pecolda danas na programu Festivala evropskog filma Palić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2023

-

09:49

"Savršeni dani" Vima Vendersa i "Crveno nebo" Kristijana Pecolda danas na programu Festivala evropskog filma Palić
Crveno nebo - Copyright Promo/kadar iz filma

veličina teksta

Aa Aa

Trećeg festivalskog dana, 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje "Savršeni dani" Vima Vendersa (van konkurencije), a od 23h film "Crveno nebo" Kristijana Pecolda.

U filmu “Savršeni dani”, čini se da je Hirajama potpuno zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma strukturirane svakodnevne rutine, uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti. Film predstavlja jedno dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas.

Radnja filma "Crveno nebo" smeštena je u vikend kuću na obali Baltika, gde je četvoro prijatelja opkoljeno nekontrolisanim šumskim požarom. Potencijalno katastrofična situacija ih zbližava do trenutka kada u njihovim odnosima prevladaju ljubav, požuda i seks. "Crveno nebo" je drugi deo trilogije započete filmom "Undine", prikazanim na Paliću pre tri godine.

U selekciji "Paralele i sudari", u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi "Svakodnevni propusti" Kristine Grosan (17h) i “Hleb i so” Damjana Kocura (19h).

Film “Svakodnevni propusti” prati tri žene koje se nalaze na životnoj raskrsnici – misteriozni prirodni fenomen okreće im svet naglavačke.

Promo/kadar iz filma

"Svakodnevni propusti"

Ostvarenje “Hleb i so” inspirisano je istinitim događajima, a uloge tumače amateri. Timek (Tymoteusz Bies, igra sebe samog) mladi talentovani pijanista, student Varšavske muzičke akademije, vraća se na odmor u rodni grad, u kom vreme kao da stoji. Centralno mesto okupljanja lokalne mladeži je novootvoreni kebab bar. Timek svedoči, ispostaviće se tragičnom, sukobu između arapskih imigranata i svojih drugara iz komšiluka.

U selekciji “Severna Makedonija u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Najsrećniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske. Radnja ovog ostvarenja prati Asju, 40-godišnju slobodnu ženu koja živi u Sarajevu. Kako bi upoznala nove ljude, ona subotu provodi na događaju za brza upoznavanja. Upoznaje se sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav već oprost.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Unuk” Krištofa Deaka, u selekciji “Novi mađarski film”. Radnja prati smernog službenika Rudija koje se pretvara u drugu osobu, nakon što odluči da neće dozvoliti bezdušnim telefonskim prevarantima da maltretiraju njegovog dedu.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Posetioci” Veronike Liškove. Zdenka, mladi antropolog, seli se sa porodicom u norveški Svalbard zbog proučavanja života u polarnim regionima. Zaljubljuje se u svoj novi dom, ali i uviđa da nije led jedino što na Arktiku iščezava. Sada je pitanje koliko je spremna da se umeša u zajednicu koju je prvobitno nameravala samo da posmatra.

Promo/kadar iz filma

"Savršeni dani"

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Poslednji galeb” Tonislava Hristova. Glavni protagonista Ivan već četrdeset godina zabavlja bogate strane dame u jednom bugarskom odmaralištu. Poslednji je „galeb“ Sunčane plaže. Konačno je došlo vreme da preispita svoje životne izbore.

Kao specijalna projekcija, u 15 časova u Bioskopu Abazija na Paliću biće prikazano ostvarenje “Dovoljno blizu” (režija: Valentin Urziceanu), u okviru predstavljanja ABIFF – Međunarodnog filmskog festivala animacije iz Bukurešta. Ova animirana satira o kinematografiji, muzici i životu, priča priču o Đaniju – romskom dečaku koji, u Evropi koju je razdvojio Drugi svetski rat, putuje iz Bukurešta u Pariz da upozna svog idola Đanga Rajnharda, nadajući se da će naučiti da postane sjajan gitarista.

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 21h biti prikazani filmovi “Gusenica” (Noel Keserwany i Michelle Keserwany), “Eva” (Morten Tšinakov, Lucija Mrzljak), “Sise” (Eivind Landsvik), “Seks moje majke” (Francis Canitrot), i “Medved” (Morgane Frund).

U selekciji “Studentski film”, od 14 časova u Bioskopu Abazija, na programu su filmovi “Anatomija hipomanije” Mine Vavan, “5/3/0” Danila Stanimirovića, “Pera ne zna kad mu se žena porodila, a kamoli nilski konj” Teodore Arsić, i “Vidi moje oči, vidi moje ruke, lice moje” Tare Gajović.

U pratećem programu festivala, 17. I 18. jula od 10 do 12h u Eko centru održava se panel “Inovacije u kinoprikazovačkoj delatnosti - Evropske perspektive srpskih bioskopa” koji organizuje Mreža kinoprikazivača Srbije, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Filmskog centra Srbije, u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić. U 23 časa u Abaziji nastupiće bend "Njuške".

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu