Aktuelno iz kulture

Frider Šlajh o saradnji sa Džonom Malkovičem, Trampu i Palićkom festivalu: "Seneka" bi danas bio lajfkouč

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

14:02

Frider Šlajh o saradnji sa Džonom Malkovičem, Trampu i Palićkom festivalu: "Seneka" bi danas bio lajfkouč
Frider Šlajh - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Producent Frider Šlajh izjavio je danas da je glumac Džon Malkovič bio značajna podrška u nastanku tragične komedije "Seneka: o stvaranju zemljotresa", prikazane na Paliću, koja smeštena u rimsko doba govori i o političkoj današnjici.

Šlajh (Frieder Schlaich) je rekao Tanjugu da je "Seneka" drugi, apstraktniji film o "moći i zloupotrebi moći" koji je radio sa rediteljem Robertom Šventkeom, nakon "Kapetana" (2017), smeštenog na kraj Drugog svetskog rata. Prema njegovim rečima, rimski državnik i filozof Seneka, koga tumači Malkovič, "danas bi bio lajfkouč", a bio je "oportunista koji podučava najvećeg tiranina tog vremena Nerona i ne uspeva načiniti dobru osobu od njega".

"Seneka" je prikazan u nedelju uveče na Letnjoj pozornici 30. Festivala evropskog filma Palić, u okviru Glavnog takmičarskog programa.

"Ovo je tragična komedija. Na neki način je film jako ozbiljan, ali i smešan. Seneka je sledbenik Sokrata, koji je takođe počinio samoubistvo, ali biva mu teško da umre. To je duga borba. Film je tragična komedija", naveo je Šlajh.

Šventke je prethodno na holivudskom filmu "Red" (2010) radio sa Malkovičem, za koga je i pisao scenario za "Seneku", a Šlajh ističe da je američki glumac slao svoje komentare na scenario i bio je uključen u razvoj filma.

"Za nemačku produkciju snimiti ovakav film je komplikovano. Trebali smo njegovu podršku. Radio je na ovom filmu četiri meseca, učeći dijaloge. Bio je vrlo koncentrisan. Ovo je važan film za Malkoviča", istakao je Šlajh.

Prema njegovim rečima, Šventke je napisao scenario kada je predsednik Sjedinjenih Država bio Donald Tramp, a "istovremeno to je film o našoj današnjoj politici".

"Seneka ne bi bio Tramp, već neka osoba oko njega. Pravio bi mnogo novca od toga. Oportunizam, korupcija... Zato se u filmu koristi izraz predsendik ili nosi se časovnik. Ne znamo kako su ljudi pričali pre 2.000 godina. Zato smo uzeli određene slobode", rekao je Šlajh.

Film je sniman u Maroku, a Šlajh ističe sinematičnost krajolika koji pomaže dramskoj radnji. Šlajh priznaje da u filmu može izgledati problematičan prizor ubistva dvojice dečaka tokom Senekine postavke svog komada "Tijest" u pustinji, ali ističe da je to prikazano kao veštački čin.

"U 'Tijestu' Seneka priča kako je društvo okrutno. Prikazali smo ubistvo veštačkim, kostimi su veštački... Ali je i dalje brutalno. Kada praviš film, rizikuješ da povrediš ljude govoreći da je svet okrutan", istakao je Šlajh.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prema njegovim rečima, dečaci u filmu nose savremenu odeću, što je asocijacija na svet današnjice gde deca pate da bismo imali jeftine majice.

Šlajh je rekao da ima dosta planova da nastavi saradnju sa Šventkeom, ali ističe da je u Nemačkoj dug postupak finansiranja filma, koji i "u svetu postaje sve komercijalniji, dok umetnički film pati".

"U Nemačkoj radimo male filmove. Robert dolazi iz Holivuda. Za njega su 'Kapetan' i  'Seneka' mali filmovi. Nakon ova dva teška filma ostali smo prijatelji. Tako da - zašto da ne?", priznao je Šlajh.

Nakon što su sarađivali na "Kapetanu" sa konceptualnim umetnikom iz Štutgarta Sašom Živkovićem, rodom iz Srbije, Šlajh i Šventke su mu ponudili da u "Seneki" bude produkcioni dizajner.

Živković i Šventke su poštovaoci strip crtača Mebijusa što se pomalo oseti u "Seneki", a Šlajh je rekao da im je Cifković predlagao da snimaju u Srbiji i da će istražiti tu mogućnost ubuduće.
Šlajh je istakao kao posebno zadovoljstvo što u filmu igra Džeraldina Čaplin, ćerka velikog Čarlija Čaplina, kao i Džulijen Sends, koji je nesrećno nastradao pred nedavnu premijeru "Seneke".   

Upitan kao mu se čini Palićki festival, koji je otvoren u subotu, Šlajh je rekao da mu se sviđaju prikazivanja na otvornenoj Letnjoj pozornici i što je na udaljenom mestu, i mirniji je od Berlinala gde je sve stresno.

Komentari (0)

Kultura