Aktuelno iz kulture

Predstavnici holivudskih studija tvrde: Glumci odbili ugovor vredan više od milijardu dolara

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

09:38

Predstavnici holivudskih studija tvrde: Glumci odbili ugovor vredan više od milijardu dolara
Predstavnici holivudskih studija tvrde: Glumci odbili ugovor vredan više od milijardu dolara - Copyright Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

veličina teksta

Aa Aa

Veliki filmski i televizijski studiji u SAD ponudili su holivudskim glumcima više od milijardu dolara veće naknade i poboljšane uslove, pre nego što je sindikat SAG-AFTRA najavio štrajk prošle nedelje, tvrde iz Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP).

"Dogovor od kojeg je SAG-AFTRA  odustala 12. jula vredan je više od milijardu dolara u vidu povećanja plata, doprinosa za penzije i zdravstvo i bonusa i uključuje jedinstvenu zaštitu tokom trogodišnjeg mandata i naročito od veštačke inteligencije", navodi se u saopštenju saveza producenata koji predstavlja studije poput Diznija, Netfliksa, Amazona i Epla.

U saopštenju se dodaje da je tvrdanja SAG-AFTRA da nije odgovoreno na zahteve njenog članstva " u najboljem slučaju neiskrena“.

U ponedeljak je, SAG-AFTRA, koja zastupa više od 160.000 glumaca, kaskadera i drugih filmskih radnika, objavila detaljnu listu svojih predloga.

Među njima se između ostalog traži opšte povećanje plata od 11 odsto u prvoj godini ugovora, kako bi se nadoknadila inflacija, a prema tvrdnjama sindikata, druga strana je izašla sa ponudom od pet odsto.

Glumci su se pridružili štrajku scenarista koji je počeo 2. maja pošto njihov sindikat nije uspeo da postigne dogovor sa AMPTP-om.

Dok traje štrajk, glumci ne mogu da se pojavljuju u filmovima, niti da promovišu filmove koje su već snimili.

Više o posledicama najveće krize u Holivudu u poslednjih šezdeset godina možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu