Aktuelno iz kulture

Pol Makartni otkrio koju pesmu Bitlsa najviše voli

Komentari

Autor: Independent

20/07/2021

-

13:54

Pol Makartni otkrio koju pesmu Bitlsa najviše voli
Pol Mekartni - Copyright AP/Scott Audette

veličina teksta

Aa Aa

Ako ste se nekada pitali kako su nastale neke od najpoznatijih pesama Bitlsa, odogovor možete pronaći u novoj dokumentarnoj seriji striming servisa Hulu, pod nazivom "McCartney 3,2,1" koja kroz šest epizoda prati razgovore čuvenog producenta Rika Rubina i Pola Makartnija o njihovim najvećim hitovima.

A ako biste od Makartnija tražili da odabere svoju omiljenu pesmu Bitlsa, odgovor bi vas verovano iznenadio. Slavni muzičar je u jednom davnom intervjuu odabrao pesmu na B strani singlice, na kojoj se inače nalazila "Let it Be".

"Ljudi tek sad otkrivaju B strane singlica Bitlsa. Tek otkrivaju stvari kao što su 'You Know My Name', verovatno moja omiljena pesma Bitlsa, samo zato što je toliko luda", rekao je on tada, prenosi Independent

Četvorominutna pesma, koju je Džon Lenon opisao kao "komični snimak", sačinjena je od nekoliko drugih audio zapisa nastalih između 1967. i 1969. od kojih je svaki u drugačijem muzičkom stilu, a njen puni naziv glasi "You Know My Name (Look Up the Number)".

"Šta biste uradili kada bi vam lik kao što je Džon Lenon došao u studio i rekao: 'Imam novu pesmu'. Ja sam rekao: 'Koje su reči?', a on je odgovorio: 'You know my name, look up the number' (u prevodu, 'Znaš moje ime, pogledaj broj'). Pitao sam: 'Kako dalje ide?' 'Ne, nema drugih reči. To su reči. Želim da bude kao mantra.' Radili smo na njoj u periodu od možda dve ili tri godine. Počeli smo i snimili dvadesetak minuta, a onda smo pokušali opet i nije išlo. Pokušavali smo ponovo i dobili smo te beskrajne lude zabavne sesije. Na kraju smo sve to spojili", ispričao je Makartni.

Brajan Džouns iz Rolingstonsa u toj pesmi svira saksofon. 

Među Makartnijevim omiljenim pesmama je i "Here, There and Everywhere", a to bi verovatno bila i "Yesterday", "samo da nije toliko uspešna".

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura