Aktuelno iz kulture

"Srž makedonske duše": Predsednik Pendarovski odlikovao članove grupe "Leb i sol"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2023

-

23:43

"Srž makedonske duše": Predsednik Pendarovski odlikovao članove grupe "Leb i sol"
"Srž makedonske duše": Predsednik Pendarovski odlikovao članove grupe "Leb i sol" - Copyright presidentoffice.mk

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stevo Pendarovski večeras je na svečanoj ceremoniji u Kabinetu predsednika odlikovao Bodana Arsovskog, Kokana Dimuševskog, Vlatka Stefanovskog i Garabeta Tavitjana Ordenom zasluga za Republiku Severnu Makedoniju za izuzetno, autohtono i jedinstveno muzičko stvaralaštvo u okviru džez-rok grupe "Leb i sol" s kojom su ostavili trajne vrednosti u savremenoj makedonskoj muzici i doprineli afirmaciji makedonske muzičke umetnosti i makedonske kulture u svetu, kao i za njihova značajna solistička dostignuća, navodi se u saopštenju makedonskog predsednika.

Na ceremoniji uručenja ordena, predsednik Pendarovski je istakao da su muzika, opus, životno delo Vlatka Stefanovskog, Bodana Arsovskog, Kokana Dimuševskog i Garabeta Tavitjana nacionalno nasleđe koje je odavno upisano u kulturni i društveni DNK zemlje, makedonskog naroda i svih građana.

presidentoffice.mk

 

"Vaša muzika, dragi laureati, ima mitske dimenzije u srži makedonske duše, jer predstavlja kulturno nasleđe sa kojim su se poistovećivali i rasli i još uvek rastu i žive generacije Makedonaca", rekao je predsednik Pendarovski.

presidentoffice.mk

 

On je ukazao da je put  grupe "Leb i sol" od Skoplja do međunarodno priznatog muzičkog sastava dokaz snage njihovog stvaralačkog izraza, koji daleko prevazilazi nacionalne granice, i ukazao na suštinski doprinos razvoju muzike na globalnom nivou.

presidentoffice.mk

 

Predsednik Pendarovski se javno obratio četvorici muzičara, napominjući da je njihov profesionalni opus dovoljan za još najmanje deset ovakvih nagrada i poručio da je svima, a posebno mladim generacijama u složenim i ružnim vremenima, potreban njihov novi album.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu